Most érkezett: Lemond a Freeszfe Egyesület a VII. kerületi önkormányzat által biztosított épületről

Az ingatlan miatt olyan indulatok keletkeztek, amelyek csorbítják a hírnevüket.

Az egyetemi szemeszter végeztével lemond a VII. kerületi önkormányzat által átadott épület bérleti jogairól a Freeszfe Egyesület. Erre az elmúlt hetekben nagy indulatokat kavart jogi és politikai vita miatt került sor.

Az erzsébetvárosi polgármester, Niedermüller Péter múlt hétfőn ünnepélyes keretek között nyújtotta át az épület kulcsát az egyesületnek. „Nekünk az a feladatunk, hogy lehetőséget teremtsünk a szabad alkotásra és oktatásra, hogy a saját ízlésüknek megfelelő művészetet teremtsetek” — mondta az eseményen a DK-s kerületvezető.

Az épület bérleti jogát nyílt pályázaton nyerte el az egyesületet működtető, az egyetem tanárai által alapított Várkonyi Zoltán Alapítvány. Csakhogy az egyesület tagjainak öröme nem tarthatott sokáig.

Kiderült, hogy a korábbi, kormánypárti vezetésű önkormányzat már az épület felújítása előtt odaígérte az ingatlant a jelenleg méltatlan körülmények között, bérházakban működő, nagy múltú Molnár Antal Zeneiskolának. A szóban forgó ingatlan felújítása 2019-ben készült el, azonban azóta nem használták azt.

Az ügyre a VII. kerületi Fidesz rögtön rárepült. Bajkai István országgyűlési képviselő, a VII. kerület korábbi alpolgármestere közleményben reagált az épületátadással kapcsolatos hírre.

A politikus a kocsmai stílusban írt közleményben arról írt, hogy „a kereszténygyűlölő Niedermüller Péter vezetésével a baloldali szörnykoalíció elvette a méltán híres művészeti műhely, a Molnár Antal Zeneiskola elől az iskola számára a korábbi Fidesz-vezetésű önkormányzat által sok száz millió forintért felújított erzsébetvárosi épületet a Damjanich utcában”.

Bajkai szerint a „kulturális álarcot viselő” kampányközpont létrehozásán mesterkedik a kerület vezetése egy „migránsbarát, szélsőségesen liberális, keresztényellenes világ eljövetele érdekében”. A rémisztő, már-már a 30-as évek Németországát idéző stílusban megírt levélben állt ki az ügyben ártatlan zeneiskola mellett a kormánypárti megmondóember.

A Damjanich utca 4. alatti épület a Molnár Antal Zeneiskola céljainak megfelelő kialakítással lett felújítva. Niedermüller Péter elmondta, hogy az intézmény vezetőivel egyeztetéseket folytat annak érdekében, hogy megfelelő épületet találjanak az oktatási tevékenységeik megvalósulására. Ennek ellenére nem sok hasznosítható épület áll rendelkezésre Erzsébetvárosban a zeneiskola céljaira.

A viták az elmúlt napokban elharapóztak a kerületi vezetés és a Fidesz között. Azon ment a vita, hogy vajon tényleg volt-e szerződés, amelyben rögzítették a zeneiskola jogosultságát, és ha igen, akkor miért nem költözhetett be a zeneiskola.

A Freeszfe Egyesület tagjai a hírre reagálva először szolidaritásukat fejezték ki a zeneiskolával. Mint elmondták, együttéreznek és megértik az egyetemhez hasonlóan méltánytalan helyzetbe került iskola közösségének csalódottságát.

Számos, egymásnak ellentmondó információ és adok-kapok következett a politikai oldalak között. Az egyesület végül ma, a teljes ügy ismeretében, nyári hatállyal visszalépett az épület hosszú távú használati jogától. Ezzel hozzájárultak a művésztársadalmon belüli szolidaritás megerősödéséhez, valamint saját jó hírük megőrzéséhez.

(hvg.hu/Mandiner/Nyugati Fény)

Valódi Hírek