Miközben Orbánék Brüsszelt ekézik, az oroszok is csak a beígért vakcina egyharmadát szállítják le februárban

Ennyit az orosz vakcinabizniszről.

Egész kormánypropaganda épült fel arra, hogy Brüsszel késlekedése miatt a vártnál jóval kevesebb koronavírus elleni vakcina érkezik Nyugat-Európából, ám a jelek szerint kapacitáshiány miatt Oroszország is csak a beígért vakcinamennyiség egyharmadát tudja szállítani februárban.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter január 22-én az oroszokkal kötött megállapodás után ugyanis arról beszélt, hogy a kétmillió adag Szputnyik V-ből az első hónapban 300 ezer embernek elegendő érkezik Magyarországra.

Azaz, mivel az orosz vakcinából is két dózist kell beadni a védettség eléréséhez, februárban 600 ezer adagnak kellett volna érkeznie az oroszoktól.

Ehhez képest Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón már arról beszélt, hogy a lekötött 2 millió adag orosz vakcinából februárban 200 ezret vár Magyarország.

Ez a mennyiség 100 ezer ember beoltását biztosítja, azaz az első hónapban a várt mennyiség mindössze egyharmadát tudja leszállítani az orosz fél.

Mindez azért tűnhet visszásnak, mert a kormány korábban éppen Brüsszel késlekedésével magyarázta azt, hogy az orosz és kínai vakcinákat is engedélyezték Magyarországon. Szijjártó január végén konkrétan úgy fogalmazott, hogy felelősségre kell vonni Brüsszelt a vakcinahiány miatt.

Ehhez képest az elmúlt 50 napban csak „nyugati”, unión keresztül érkező vakcinával oltottak Magyarországon, míg a Szputnyik V-t a héten kezdték használni, ám azzal mindössze 2600 idős, 60 év felettit oltanak be, kizárólag négy budapesti kórházi oltóponton.

Az oroszok késlekedését ugyanakkor – a Pfizer/BioNtech vagy az AstraZeneca lassabban érkező vakcinaszállítmányaihoz hasonlóan – a kapacitáshiány okozza. Január végén ugyanis maga a Kreml is elismerte, hogy a hazai szükségletet is csak nehezen tudják kielégíteni és a vártnál lassabban halad az oltás.

Az orosz vakcinát eddig legalább 50 ország jegyezte elő, ami 1,2 milliárd dózis legyártását teszi szükségessé. A megrendelések teljesítését Moszkva külső gyártással oldaná meg.

(telex nyomán)