Kormányinfó: Megvan, mikor jön a nemzeti konzultáció és az oltásigazolás

Néhány fontos információt is elrejtettek a szokásos propagandaszövegben.

A brit mutáció Magyarországon is fertőz, de a második hullámot sikerült megfékezni — mondta el Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón.

Az oltás folyamatos, az egészségügyi dolgozók 80 százaléka kérte a vakcinát, őket be is oltották már, és a szociális intézményeket is átoltották.

Jövő héten minden korcsoportban folytatódni tud az átoltás, mert újabb vakcinaszállítmányok érkeznek

– mondta Gulyás Gergely, aki szerint Magyarország minden uniós lehetőséget igénybe vett, az így lekötött vakcina csaknem 10 millió személy beoltására elegendő, de ezek a vakcinák még nincsenek itt.

Az orosz vakcinából kétmilliót vettünk, ezzel egymillió embert lehet beoltani, a kínai vakcinából pedig a jövő héten érkezik az első 500 ezer darab – részletezte a miniszter.

Gulyás Gergely rámutatott: további oltóanyag-gyártókkal is tárgyal a kormány, mert a szállítás nagyon lassú. Szavai szerint az uniós beszerzéseket bonyolítók hibákat követtek el, ez mára egyértelmű.

Védettséget igazoló okmányról is döntött a kormány: ilyet az kaphat,

aki a második oltást is megkapta.

Ez érvényességi időt nem fog tartalmazni, csak az oltás beadásának időpontját rögzíti.

Az is kaphat okmányt, aki felgyógyultnak minősült, illetve az is hozzájuthat, aki — önköltségen — hitelesített laborban végzett vérvizsgálaton vesz részt, és ezzel igazolja az antitestek jelenlétét: ebben az esetben a vizsgálattól számított négy hónap az okmány érvényessége.

Gulyás elmondta, hogy elindult a gazdaság-újraindítási akcióterv. A legfontosabb cél a munkahelyek megőrzése, azt pedig nagy eredménynek nevezte a miniszter, hogy a decemberi adatok szerint többen dolgoztak, mint egy évvel korábban.

A munkanélküliségi mutató az EU-ban a harmadik legalacsonyabb

— mondta el. Április elsejéig zajlik a gazdaság-újraindítási akcióterv, amelynek része a lakásáfa 5 %-ra csökkentése, és a lakásfelújítási támogatás is.

A 13. nyugdíj visszaépítése megkezdődött, az első negyedet pénteken kapják meg a nyugdíjasok. Abban is eltér a baloldali válságkezeléstől, hogy a válság alatt a baloldal elvette a 13. havi nyugdíjat a nyugdíjasoktól.

A 25 év alatti fiataloknak 2022. január elsejétől nem kell szja-t fizetni, ez reményeik szerint növelni fogja a foglalkoztatottságot és a béreket.

Említette a 10 millió forintos kamatmentes hitelt, amit kisvállalkozások vehetnek fel, és amit csak 3 év múlva kell elkezdeni törleszteni. (Illetve amit csak nyereséges cégek vehetnek igénybe, de ezt már nem tette hozzá.)

Az áprilistól induló ütemben a felsőoktatás áll a középpontban, mondta. Az európai helyreállítási alapból 1500 milliárd forintot fordítanak erre. Nagy fejlesztések is indulnak, ezek jó része zöldenergiára és a gazdaság digitalizálására épül.

Szintén fontos, hogy 8-10 évre szóló agrár- és vidékfejlesztési stratégiát fogadtak el, megkezdődik az első pályázatok elindítása.

Ezek az intézkedések hozzájárulnak ahhoz, hogy ne csak az élet induljon újra Magyarországon, hanem a gazdaság is.

Megtörtént a bértámogatások kifizetésének gyorsítása, az igényelt összeg összesen 40 milliárd, ebből megítéltek kb. 36 milliárdot, ennek 99 százalékát már kifizették szerdán.

Jövő héten online konzultáció indul a nyitásról.

Ez a vakcinainfo.gov.hu felületen zajlik majd. A járványügyi szakemberek véleménye mellett az emberek véleményére is számítanak, ahogyan tavaly, a járványügyi intézkedésekkel kapcsolatban is így volt — tette hozzá Gulyás.

 

Valódi Hírek