Feladták a háziorvosok: Nem kérnek a Szputnyikból az emberek, egymás után mondják vissza az oltást

Sokaknak az az első kérdése: ugye nem az orosz.

Tegnap elsőként Budapesten kezdődött meg a koronavírus elleni oltás az orosz Szputnyik-vakcinával, amit az operatív törzs közlése szerint 2800 idős ember kap meg a négy budapesti kórházi oltóponton.

Azokat, akik megkaphatják az orosz vakcinát a fővárosi háziorvosi praxisok választhatják ki: összesen 560 háziorvosi praxisból irányítanak öt-öt jelentkezőt az oltópontra.

A HVG-nek nyilatkozó háziorvosok szerint azonban az oltásra várók listáját a korábbiaknál is nehezebb összeállítani az orosz vakcina esetében.

„Hét embert kellett kiválasztanom, akik oltóponton vehetik fel a Szputnyik V vakcinát. Elkezdtem nekik telefonálni, de egymás után mondták vissza. Egy idő után feladtam”

– mondta az egyik háziorvos, hozzátéve, nem minden esetben a Szputnyik V okozta ellenérzés áll a visszamondások hátterében, akad ugyanis olyan, akinek gondot okozott az, hogyan jusson be az oltópontra, mások a munkahelyükről nem tudtak elszabadulni időben.

Több háziorvos viszont találkozott olyan esetekkel, akik kifejezetten hangsúlyozták, hogy nem szeretnék, ha az orosz oltóanyagot kapnák meg.

„Ma nem volt olyan, akit felhívtam, és ne azt mondta volna, hogy ugye nem az orosz”

– mondta egy vidéki háziorvos, hozzátéve, az ő pácienseinek egyelőre „szerencséje volt”, hogy jelenleg csak Budapesten oltanak a Szputnyikkal.

Egy másik budapesti háziorvos pedig az orosz vakcina iránti bizalmatlanság mellett szervezetlenségről is beszámolt. Elmondta, úgy kell felhívnia a betegeit, hogy sem az oltópont helyszínét, sem az időpontját nem tudja nekik megmondani.

„Többen azért mondták vissza, mert nem elég rugalmas a munkahelyük, nem tudták, hogy el tudnak-e jönni, ha mondjuk hétköznap délelőtt kerül rájuk a sor” – idézi a háziorvost a lap.

Az operatív törzs tájékoztatása szerint a héten már három vakcinával oltanak Magyarországon, így a Pfizer/BioNtech mellett az AstraZenecát és az Szputnyik V-t is használják az oltópontokon.

Múlt héten kezdődött a védőoltásra regisztrált legidősebb állampolgárok oltása, a beszámolók alapján viszont sem az oltás, sem az azt megelőző oltásregisztráció nem zajlott zökkenőmentesen: számos oltópontra nem jutott elég oltóanyag és számos 80 év feletti nyugdíjasnak nem fogadták el a levélben küldött regisztrációját.

(hvg.hu nyomán)

Valódi Hírek