Előkerült a levél: Eddig csendben behódoltak, most már a fideszes vezetésű városok is könyörögnek a kormánynak

Eljött az idő, hogy felszólaljanak.

Levelet küldött a Megyei Jogú Városok Szövetsége Gulyás Gergelynek. A szervezetet Szita Károly, Kaposvár kormánypárti polgármestere vezeti. A dokumentumot a szövetség társelnökével, Péterffy Attilával, Pécs polgármesterével közösen írták.

A szövetség a január 29-ei keltezésű dokumentumban hosszan sorolja az önkormányzatokat érő, a koronavírus-járvány és a kormány miatt előálló veszteségeket. A iparűzésiadó-kiesés miatt

teljes kompenzációt kérnek a városvezetők, valamint többletforrásokat is igényeltek a települések működtetéséhez.

A MJVSZ hitelfelvételt javasol, hogy finanszírozni tudják a beruházásokat, illetve fedezhessék a működési hiányukat. A kormány eredetileg lazított volna a 2012-ben szigorított önkormányzati hitelfelvételi szabályokon a járvány miatt, de végül visszavonták ez irányú javaslatukat.

Budapest erre irányuló kérését már novemberben elutasította a kormány. A Megyei Jogú Városok Szövetsége ideiglenesen átadná az államnak az önkormányzati kezelésű sportlétesítmények, valamint a háziorvosi ügyeletek működtetését.

Az állam idén kiszállt a városi tömegközlekedés finanszírozásából, most az MJVSZ arra kéri Orbánékat, hogy ismét segítsenek pénzügyinek az ezzel járó feladatok ellátásában.

A dokumentumban foglalt kéréseket teljes konszenzus övezte a szövetségen belül.

Ez azt mutatja, hogy az ellenzéki mellett a kormánypárti települések vezetői is egyetértenek a jelenlegi helyzet tarthatatlanságával. Mindez ellentmond Szita Károly korábbi nyilatkozatával, amelyben egyetértett a vállalkozások iparűzési adójának megfelelezésével.

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár kormánypárti polgármestere korábban azt mondta, hogy nem nevezhető az önkörmányzat „kinyírásának” az, hogy települése a hipa 10%-ától elesik. Most azonban ő is támogatta a kompenzációt kérő levelet.

Az MJVSZ felvetette, hogy a kormány engedje el az önkormányzatok kormánnyal szembeni visszafizetési kötelezettségeit az idei évre. Példaként az ellenzéki vezetésű Pécset és Hódmezővásárhelyt hozták fel.

A kormány alapján 47 településsel, köztük 24 ellenzéki vezetésűvel kellene Orbánnak tárgyalni a hipa kompenzációjáról. Az emiatt létrejövő bevételkiesés országosan 150-200 milliárd veszteséget okoz a magyar településeknek.

És ez még nem minden. Az ingyenes parkolás, valamint az idegenforgalmi adó eltörlésével, illetve a gépjárműadó önkormányzatoknak járó részének eltörlésével és az állam tömegközlekedés finanszírozásából való kivonulásával további súlyos milliárdoktól estek el a települések.

A 25 ezer főnél kevesebb lakosú településeket teljeskörűen kompenzálja a kormány. Az ennél nagyobb települések vezetőivel egyeztetéseket ígért a kabinet.

A kormánypárti vezetésű települések egyenként 1,38 milliárd forintos kárpótlást kaptak közvetlenül karácsony előtt. Megdöbbentő tény, hogy a nem kisebb bajban lévő ellenzéki vezetésű települések teljes egészében kimaradtak a juttatásból — ezen településeken egyébként a teljes lakosság közel harmada él.

Veres Pál, Miskolc ellenzéki polgármestere február elején találkozott Gulyás Gergely kancellária- és Varga Judit igazságügyi miniszterrel. A település az idei évre 3,8 milliárdos kieséssel számol a tavalyi évhez képest.

Az ellenzéki települések közül Miskolc mellett csupán Salgótarján jutott el a tárgyalásokig. „Február 19-re vagy 24-re ígérték időpontot, csak az a gond, hogy 15-ig el kell fogadni a költségvetésünket. Naivan úgy állítottuk össze a büdzsét, hogy beletettük a kért támogatási összeget, aztán meglátjuk, mi lesz” — mondta Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester.

A városvezető másfélmilliárdos hiánnyal számol. Amennyiben a település megkapta volna a kormánypárti településeknek elosztott karácsonyi támogatási összeget, teljes egészében tudták volna kezelni a veszteségeiket.

A kormánypárti települések tiltakozása váratlan fordulat az eddigi hallgatás után.

A fideszes városok segélykiáltása jól mutatja, hogy a kormány cserben hagyta a városokat a járvány kellős közepén.

(Népszava nyomán)

Valódi Hírek