Gazdasági bizottság elnöke: Magyarország túl átlátható, a korrupció ezért tűnik soknak

Logikus.

Magyarország az összes EU-s közbeszerzési eljárás dokumentációját feltölti az Európai Bizottság honlapjára, szemben számos másik uniós országgal, ezért tűnik úgy, hogy nálunk több a szabálytalanság — mondta Bánki Erik, a Parlament gazdasági bizottságának fideszes elnöke az ATV Csatt című műsorában hétfőn.

Bánki a Reuters hírére reagált, amely szerint az EU a magyar közbeszerzések módosítását követeli, hogy megelőzzék a „rendszerszintű visszaéléseket”.

Eszerint az Európai Bizottság felszólítja a magyar kormányt, hogy alapjaiban változtassa meg a közbeszerzési szabályokat. Amennyiben ez nem történik meg,

az ország nem kaphat forrást a több mint 750 milliárd eurós járványügyi alapból.

Az EU levelében azt írta:

„A gyakorlatban nem kielégítő a közbeszerzési verseny, ez pedig összefügg a szisztematikus szabálytalanságokkal, melyek az EU történetének legkomolyabb pénzügyi korrekcióihoz vezettek 2019-ben.”

Az OLAF jelentése szerint az uniós források 4 százalékát költötték el szabálytalanul Magyarországon, miközben az EU-ban második legrosszabb átlagot produkáló Szlovákiában is csak 0,53 százalék ez az arány.

(24.hu nyomán)

(kiemelt kép: Origo)

Valódi Hírek