Látni kell, hogy elhidd: Olyan interjút adott Fürjes Balázs, hogy a fal adja a másikat (+videó)

Magvas gondolatok a kormánypárti sorokból.

Fürjes Balázs pénteken Gulyás Márton Partizán nevű YouTube-csatornájának adott interjút. A budapesti és agglomerációs fejlesztésekért felelős államtitkár a Fideszhez való kapcsolatáról beszélt.

Az államtitkár nosztalgiázik

Fürjes 1988-ban lépett be a Fideszbe, akkori identitását nemzeti-szabadelvűként határozza meg mai fejjel. Politikai identitásának kialakulásában a családján kívül a legfontosabb szerepet Orbán Viktor játszotta, aki Fürjes szerint a kezdetektől a legmeghatározóbb szereplő volt a pártban.

„{M}indig kiderült, hogy neki van igaza”

— mondta a jelenlegi miniszterelnökről az államtitkár, aki szerint a politikus az ellenvéleményeket is mindig a maga javára tudta fordítani.

A kormány ifjúságpolitikájáról és a politikai vitákról

A politikus elmondta, hogy a Pesti TV nem köthető a Fideszhez, az csak a jobboldali identitású médiamunkások projektjének tekinthető. Ennek egyébként ellentmond az a tény, hogy

a televíziós csatorna vezető szerkesztője Manninger Beáta, a keszthelyi körzet kormánypárti országgyűlési képviselőjének, Manninger Jenőnek a felesége.

Fürjes szerint a 18 és 25 év közötti korosztályban csak a Momentum népszerűsége mérhető össze a Fideszével, de a renegád fiatalokkal egyébként is nehezen bírnak a konzervatív pártok. Az Orbán-kormány az államtitkár szerint mindig az együttműködést keresi, a szervilizmust és a másokhoz való állandó kényszeres alkalmazkodást viszont elveti.

Az államtitkár azt mondta, hogy manapság nem jellemző a politikában „a bipartizán együttműködés„, pedig kívánatos lenne. Fürjes szeret vitatkozni más világlátású emberekkel, szerinte „a vita a legdemokratikusabb dolgok egyike„.

Fürjes Balázs az interjú egy pontján kijelentette:

ha elindul képviselőjelöltként, készen áll kiállni az ellenzék jelöltjével szemben.

Erre 2006 óta nem volt példa magas rangú politikus részéről a kormánypárti oldalon.

Az államtitkár úgy gondolja, hogy Orbán azért nem állt ki 2010 óta vitázni, mert nem voltak komolyan vehető kihívói. Szerinte a jövőben viszont érdemes elgondolkodni azon, hogy megmérettessék magukat.

A korrupcióellenesség kormánypárti élharcosa

Mindenkivel szolidaritást vállalok, aki nem élhet a demokratikus véleménynyilvánítás jogával

— mondta Fürjes az elmúlt időszakban zajló oroszországi és belarusz tüntetésekkel kapcsolatban. Szerinte Magyarországon minden kormánytag eldöntheti, hogy szeretne-e nyilatkozni, ő mindenesetre a „kritikus kérdésekre őszinte, egyenes válaszokat” szeret adni.

Elmondta, korrupció nem volt és „korrupciós kísérlet” sem jellemzően merült fel az általa vezetett projektekben. Szerinte

a Momentum nem a 2024-es olimpiát fúrta meg, hanem a későbbi, 2032-es olimpia megrendezését is a népszavazási kezdeményezéssel.

Kormány-főváros ellentét

Fürjes szerint „igazságtalan, bántó döntések” nem születnek a Fővárosi Önkormányzattal szemben. A kormányzat nem gyámkodhat Budapest felett, és szerinte ennek jegyében cselekednek.

Ennek ellenére számos gazdasági kimutatás támasztja alá, hogy a kormány a budapesti városházától bevételeinek ötödét vonta el. A Budapesti Fejlesztési Központot százmilliárdokkal tömködik, miközben

a demokratikusan megválasztott városvezetéstől folyamatosan vonják el a pénzeket.

Az államtitkár szerint a városvezetésnek és a kormány is demokratikus legitimációval rendelkezik. A Városligetben semmi olyan fejlesztést nem fognak megvalósítani, amit az aktuális városvezetés nem támogat.

Fürjes szerint nagymértékben emelkedtek az ingatlanárak Budapesten. Gulyás Márton szerint ennek ellenére nem tett semmit a kormány a lakhatási válság csökkentésére. Ebben a kérdésben részben egyetértett Fürjes, és elmondta, hogy a rozsdaövezetekben csökkentett lakásáfát szeretne alkalmazni a kormány.

Az államtitkár szerint munkanapokon azért jönnek egymillióan autóval Budapestre, mert nem elég versenyképes a tömegközlekedés az Budapest vonzáskörzetében. Emiatt nagyszabású agglomerációs közlekedésfejlesztésbe kezd a kabinet.

Mindenki egyenlő bánásmódban részesül

Az államtitkár úgy gondolja, fontos, hogy „a hétköznapi munkájuk iránti alázattal és tisztelettel” végezze a munkáját a kormány és a települések vezetői. Fürjes Balázs az interjú végén elmondta, hogy

manapság a Fideszben senkit nem ér retorzió a nemi identitása és sz*xuális irányultsága miatt.

(Partizán/Nyugati Fény)

Az interjú itt tekinthető meg teljes terjedelmében:

Valódi Hírek