Soha nem látott válság: Tömegesen mennek csődbe a szállodák

Ha maradnak a korlátozások, sokan végleg lehúzhatják a rolót.

Interjút adott az Indexnek Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke. Súlyos szavakkal illette a szállodaiparban a koronavírus-járvány miatt kialakult válságot.

Flesch szerint a jelenlegi helyzetre még nem volt példa a szállodaiparban. A válsággal kapcsolatban elmondta, hogy az ágazat egésze érintett, és legfőképp a turizmus szenvedi el a járvány hatásait.

{L}esz olyan szálloda, amely már nem tud újra kinyitni, vagy eladják,

de az a legfontosabb kérdés, hogy egy komplett ágazat miként tud talpra állni, milyen formában és állapotban tud elindulni” — ismertette a jelen helyzetet az elnök.

Flesch Tamás elmondta, hogy a kormányzati bértámogatásra nagy szüksége van a szektor minden szereplőjének, így a kocsma- és étterem-tulajdonosoknak is, ugyanis

a többség csak ebből tudja majd finanszírozni a munkavállalók bérét.

Február végéig fizetheti ki a kormány azt az egyösszegű bértámogatást, amelyet a vállalkozók már hónapok óta várnak.

A kifizetéseknél az utólagos bértámogatás helyett támogatási előlegként fogják folyósítani az összeget. Flesch elmondta, hogy ez pozitív fejlemény, ugyanakkor mindössze annyit jelent, hogy az érintettek előbb juthatnak hozzá a már régóta ígért, de még így sem elegendő mértékű támogatáshoz.

Az újraindulás nagy nehézséget fog okozni a szektorban. „Megtalálni, felvenni és betanítani a munkaerőt, feltölteni a raktárakat pénz- és időigényes folyamat. Nem biztos, hogy mindenki képes lesz rögtön elindulni” — jellemezte a helyzetet Flesch.

Azt is elmondta, hogy képesek „bármilyen észszerű javaslatra és kompromisszumra” a fokozatos újranyitás érdekében. A turizmus idén nyáron szerinte be fog indulni, de kérdéses, hogy mennyi külföldi turista lesz az országban. A szövetség elnöke szerint a budapesti szállodákon leginkább a külföldi turizmus segíthet.

A MSZÉSZ vezetője szerint a türelem csak akkor tartható, ha a vendéglátóipari szektor az eddigi ígéreteken túl is kap segítséget. Az újranyitáshoz

mindenképpen kormányzati segítségre lesz szükség,

azonban utána is fontos lesz még egy ideig, hogy talpon maradhassanak a vállalkozók.

(Index nyomán)

 

Valódi Hírek