Kiszivárgott Orbánék ambiciózus oltási terve: Megvan, hány embert akarnak beoltani egy hétvége alatt

Brutális hajtás vár az egészségügyi dolgozókra.

Bár már szerdán elkezdődött a 89 év felettiek oltása, a hét elején még káoszról és a tájékoztatás hiányáról számoltak be az érintett háziorvosok. Egyes esetekben például azt sem tudták a praxisokban, hogy jut-e elég oltóanyag az idősek oltására szánt Moderna-vakcinákból.

A kórházakat és a szakrendelőket azonban jobban felkészítik a helyzet kezelésére. Erről árulkodik az a levél, amelyet dr. Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő hozott nyilvánosságra.

A Kunetz által közzétett, Takács Péter kórházfőigazgató-helyettes által jegyzett levélben az oltópontok kialakításának terve szerepel. Az irat tanúsága szerint

több mint egymillió embert (1 024 800-at) lehet egy hétvége alatt beoltani.

A január 27-én kelt dokumentumban az oltási terv két fokozatát ismerteti Takács.

Az „Ü”-vel jelzett szakaszban az oltóanyagok ütemezetten állnak majd rendelkezésre, míg a „T” jelű fázisban tömegesen tudnak majd oltani

— ebben az esetben legalább egymillió ember számára elérhető vakcinának kell egyidejűleg az országban lennie.

Az ütemezett szakaszban az ország 102 kórházában egyenként 6-6 olyan oltóhelyet kell kialakítani, ahol óránként 12-15 ember oltására van lehetőség.

10 órás munkavégzéssel számolva így akár napi 73.440 ember kaphatja meg a vakcinákat.

131 szakrendelőben egyenként 2-2 oltópontot alakítanak majd ki, amelyeken naponta 31.440 ember kaphatja meg az oltást. Emellett az 5004 háziorvosi praxisban 100.080 embert olthatnak be naponta, így mindösszesen az országban 204.960 ember oltása biztosítható naponta a dokumentum tanúsága szerint.

A tömeges szakaszban az oltópontokon 15-15 oltócsoport dolgozhat, a szakrendelőkben pedig további 5-5. Az orvosi rendelőkben ebben az időszakban a praxisonkénti 20 helyett már 50 embert terveznek majd beoltani — ezáltal elmondható, hogy

naponta 512.400 főt olthatnak be, ami egy hétvége alatt összesen 1.024.800 embert jelent.

Az oltóhelyeken egyszerre két főnek kell adminisztrációs feladatokat ellátnia. Egy vizsgáló orvosnak kell döntenie a páciens olthatóságáról, valamint további két főnek kell az injekciót beadnia.

Takács Péter levelében arra kérte az intézményvezetőket, hogy biztosítsák az egészségügyi dolgozók második oltását, illetve az idősotthonok vakcináinak első és második adagját. Az oltószemélyzetet úgy kell biztosítani, hogy minden helyszínre elegendő munkatárs jusson.

Kunetz Zsombor szerint nagy hangsúlyt kell fordítani az oltandók szűrésére. A vizsgálatokkal akár online is el lehetne dönteni, hogy valaki oltható-e.

Az egészségügyi szakértő szerint a tömeges szakaszban az oltásokat érdemes lenne olyan helyszíneken végezni, mint sportcsarnokok, a szervezésbe pedig a katonaságot is be kellene vonni. Oltóorvost csak az oltás által veszélyeztetett csoportoknak kellene biztosítani.

Kunetz szerint ideje lenne visszatérni az egészségügyi intézményeknek a normál működéshez.

Hiszen ennek a csökkentett üzemmódnak is vannak áldozatai

— mondta a szakértő.

(hvg nyomán)

Valódi Hírek