Botrány: Nem kapta meg a listát a háziorvosok egy része, ők kell kitalálják, kit kell beoltaniuk holnaptól

Holnap kezdődik a legidősebb korosztály oltása, de hatalmas a zavar a rendszerben.

Megírtuk, hogy csütörtökön kezdődik a legidősebb korosztály oltása Magyarországon, a harmadik oltási szakaszba pedig a háziorvosokat is bevonják. György István, államtitkár az Operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy az előre leküldött lista alapján a háziorvosok feltehetően már értesítették az érintetteket, de legkésőbb szerdáig biztosan felkeresik őket a vakcinával kapcsolatban.

A Népszava ugyanakkor megtudta, hogy az információk csak akadozva jutnak el a háziorvosokhoz, akik hiába várják az oltandó páciensek listáját, a jelek szerint ugyanis egyelőre a viszonylag kevés vakcina elosztásával sem boldogul a kormányzati apparátus.

A lap azt írja,

Borsodban a háziorvosok a helyi kormányhivatal tisztifőorvosához fordultak segítségért, hogy kit is kell beoltaniuk, ő azonban nem rendelkezett ezzel az információval.

Az egyik háziorvos ezután a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) honlapján a a változásjelentések között akadt rá a saját listájára, amit elküldött a tisztifőorvosnak, aki hivatalos tájékoztatásként küldte körbe a hozzátartozó praxisoknak a lista internetes elérésének útvonalát.

A NEAK korábbi tájékoztatása szerint a háziorvosoknak 5400 praxisban 6-6 olyan főt kell kiválasztaniuk, akiket a kórházakba szállítanak és Pfizer vakcinájával beoltanak csütörtök és vasárnap között. A Népszava szerint ugyanakkor volt olyan hely, ahol csak néhány embert, máshol több tucatot jelöltek ki az oltásra.

Utóbbi esetben viszont sokan nem tudják, hogy ki választja ki a hozzá sorolt 60-70 emberből azt a 16-ot, akit csütörtöktől, azaz holnaptól oltania kell.

Ugyanakkor azok a háziorvosok sem lehetnek nyugodtak, akik tudják, hogy kiket kell beoltaniuk. György István ugyanis tegnap arról is beszélt, hogy a hétvégén a vártnál kevesebb oltóanyag érkezett az országba, ezért a tervezettnél kevesebb embert tudnak beoltani.

A gyakorlatban ezt azt jelenti, hogy az 1800 körzetből 1080-ban tudnak beoltani a számítások szerint 10 ezer embert, egy ampulla ugyanis 10 páciens oltására elég.

Az államtitkár ezzel kapcsolatban a tegnapi sajtótájékoztatón elnézést kért azoktól a háziorvosoktól, akik már értesítették a pácienseiket, és most mégsem kapnak vakcinát. Azt üzente nekik, hogy nem dolgoztak hiába, mert hamarosan érkezik az oltóanyag.

(Népszava nyomán)

(Kiemelt kép: MTI/Mészáros János)

Kapcsolódó cikkünk:

https://nyugatifeny.hu/2021/02/02/eszszerutlennek-tartotta-megvaltoztatta-az-oltasi-sorrendet-dr-komaromi-zoltan

Valódi Hírek