Botrány: Sóoldatot adtak el vakcinaként kínaiak – Titkolják, hogy kik lehetnek az érintett országok

Még jó, hogy az OGYÉI minden vakcinát felülvizsgál…

Kínai bűnszervezetek hamis oltóanyagot adtak el a koronavírus ellen – írja az MTI.

Az esettel kapcsolatban értesítették a kínai hatóságok azokat az országokat, akik érintettek lehetnek az ügyben – mondta el Vang Ven-pin, a kínai külügyminisztérium szóvivője keddi sajtótájékoztatóján.

Vang Ven-pin hangsúlyozta: fokozzák az érintett országokkal folytatott bűnüldözési együttműködést annak érdekében, hogy megelőzzék a hasonló bűncselekmények elterjedését.

A szóvivő arról nem közölt tájékoztatást, hogy mely országok kaptak a hamisított vakcinából.

A Hszinhua kínai állami hírügynökség hétfőn arról számolt be, hogy a kínai hatóságok több mint 80 embert vettek őrizetbe koronavírus elleni hamis oltóanyagok előállításának gyanújával.

A bűnszervezet tagjai a gyanú szerint sóoldatot árusítottak vakcinaként szeptember óta. A hatóságok az akció során mintegy 3000 dózist foglaltak le a hamis termékből.

„Még szerencse, hogy nálunk van egy független szervezet, amely megvizsgálná a beérkező vakcinák eredetiségét, az ampullák tartalmát stb. Ja, már nincs.” – reagált a hírre Dr. Kunetz Zsombor.

Az egészségügyi szakértő figyelmeztet: ha a tisztifőorvos utasítása alapján az OGYÉI vizsgálat nélkül kiadja az engedélyeket, akkor

„nagyon könnyen ennél sokkal rosszabbul is járhatunk.”


.

Valódi Hírek