Az SZFE új, fideszes tanára szerint nem lesz átnevelés és nemzeti érzés óra az egyetemen

Mindenki megnyugodhat.

Interjút adott a Magyar Nemzetnek Rátóti Zoltán, a Színház- és Filmművészeti Egyetem új kuratóriumának tagja és a prózai színész osztály tanára, aki többek közt arról beszélt, hogy az osztályvezető Szarvas Józseffel együtt a nemzeti-keresztény értékrendet képviselik, ennek ellenére szerinte a színművészetin nem lesz „nemzeti érzés tanóra, ezt nem így kell elképzelni”.

„Azt gondolom, hogy a tetteinkkel, világlátásunkkal, gondolkodásunkkal példát lehet és kell mutatnunk, ez a legjobb módszer”

– vélekedett Rátóti, hozzátéve:

„Senki ne dőljön be az efféle huhogásnak. Mi nem törekszünk átnevelésre”.

Rátóti elmondta, már nem akar az intézmény múltjával foglalkozni vagy összehasonlítani magukat azzal, ami volt, szerinte ugyanis „muszáj előre nézni és a saját magunk dolgát végezni”. Szerinte az egyetem felújított épületeiben méltó körülmények várnak majd rájuk, hiszen „az új campuson minden színészosztályban lesz színpad!”

Ugyanakkor azt hozzátette, hogy az SZFE Vas utcai épületéhez, különösen az Ódry Színpadhoz nagyon sok szép emlék fűzi.

Rátóti Zoltánt az egyetem új vezetése 2020 augusztusában nevezte ki a kuratórium egyik tagjának. A Jászai Mari-díjas színész kinevezése után a Mandinernek adott interjújában azt mondta: „az európai út, ami a liberális útnak tűnik, nem vezet sehova. Kimondhatjuk, hogy út a semmibe. És ennek a veszélye áll fenn most. Úgyhogy én riadót fújnék a jóérzésű emberek felé, akik fel tudják mérni ezeket a nehézségeket, hogy menjenek el szavazni, és szavazzanak a Fideszre.

Illetve arról is beszélt, hogy „a kuratórium nem egy fenyegető testület, és a modellváltás nem egy fenyegető állapot sem a hallgatók, sem a tanárok felé.”

Alföldi Róbert később nyílt levelet írt a színész-rendezőnek, amelyben többek között azt rótta fel neki, hogy az SZFE „kuratóriumi diktatúrája” nem egyenrangú félként ült le tárgyalni az egyetem lemondott vezetésével. Míg

Karsai György, az SZFE Doktori Iskolájának vezetője a mandineres interjúra adott reakcióként azt írta Rátótinak:

„Zoli, kérlek, valamikor, valahol, valakinek válaszold meg a kérdést, hogy miért kell ilyen durván, a megalázás nyilvánvaló szándékával, pökhendi hatalmi gőggel berontani egyetemünkre? Mert megtehettétek? Persze, megtehetitek.”

(Magyar Nemzet/HVG/SzínházOnline nyomán)

Valódi Hírek