Igennel szavazott a modellváltásra, majd lemondott a szegedi egyetem fideszes professzora

Eltévesztette a sorrendet.

Pál József, a Szegedi Tudományegyetem bölcsészprofesszora az Egyetemi Doktori Tanács szenátusi küldöttjeként pénteken igennel szavazott az egyetem modellváltására az SZTE szenátusi ülésén, holott az általa képviselt bölcsészek ennek az ellenkezőjével bízták meg.

Pál – aki egyben a szegedi Fidesz alelnöke is – nem sokkal az után, hogy szembement a kari tanács akaratával, benyújtotta lemondását Gyenge Zoltánnak, az SZTE dékánjának – írja a szeged.hu.

Állítása szerint a modellváltásról szóló döntését „hosszas mérlegelés után és kétségek között hozta meg”,

miközben a feladata az lett volna, hogy képviselje a modellváltást ellenző bölcsészeket.

Pál lemondó levelében úgy fogalmazott, hogy az a „szilárd meggyőződés” vezette, hogy az egyetem szempontjából megújulásra van szükség.

„Sokkal több előnnyel jár számunkra, ha kihasználjuk a most kínálkozó hatalmas lehetőséget, amely a szenátus mai (pénteki) döntésével végül is reálissá válhat, mintha nem élünk vele” – írta Pál József, aki hozzátette azt is, hisz abban, hogy az egyetemen megjelent új fogalom,

a „kötött mandátum” a képviselők „kiskorúsítását” jelenti, és „feleslegessé teszi mások véleményének komolyan vételét”.

Az aktívan politizáló Pál József egyébként a Magyar Nemzetben tavaly márciusban megjelent véleménycikkében még úgy vélekedett, hogy az egyetemi oktatók ne politizáljanak.

Tegnap mi is megírtuk, hogy a Szegedi és Pécsi Tudományegyetemen is megszavazták a modellváltást, ami egyben azt is jelenti, hogy Magyarországon hamarosan megszűnhet az állami orvosképzés, és a vidéki tudományegyetemek privatizálódnak, a politikától azonban nem kerülnek távolabb.

(szeged.hu/telex nyomán)

Valódi Hírek