Varga Judit „megmagyarázta” a 200 milliós lakást és a pofátlanul felvett CSOK-támogatást

Ha már a teljes „baloldali” média lehozta a lakhatásáról szóló híreket.

Hét elején derült ki, hogy Varga Judit igazságügyi miniszter és férje, Magyar Péter Budapest XII. kerületének egyik legfrekventáltabb környékén, a Kútvölgy városrészében, Orbán Viktor családi házától nem meszze vásárolt 270 négyzetméteres ingatlant 200 millió forintért, hogy ott éljenek.

Tegnap pedig a Telex számolt be arról, hogy az igazságügyi miniszter és a Diákhitel Központ vezérigazgatójaként dolgozó férje 2017-ben a három gyermek után járó családi otthonteremtési kedvezményt vettek igénybe az Unicredit Banktól a Balatonhenyén található 195 négyzetméteres ingatlanuk felújítására.

A 10 millió forintos csok-támogatást viszont, mint kiderült, Vargáék a nyaralójuk felújítására vették fel, ez azonban jogszabályba ütköző, a csokot ugyanis csak otthonfelújítás esetén lehet igénybe venni.

A megjelent hírekre szerda este az RTL Híradó megkeresésére rövid közleményben reagált az Igazságügyi Minisztérium. A sajtóosztály azt írta, abban az esetben, ha Varga Judit és családja a következő 5 évben nem költözik a balatoni lakásukba, kamatostul visszafizetik a CSOK-támogatást.

Mindezek után csütörtökön Varga Judit személyesen is reagált a felújítással és a 200 millió forintos budapesti ingatlanukkal kapcsolatos hírekre a hivatalos Facebook-oldalán.

Az igazságügyi miniszter szerint ugyanis, „ha már a teljes baloldali média szükségét érezte annak, hogy valótlan információkkal próbálja meg lejáratni a családunkat, talán nem árt, ha röviden összefoglalom a tényeket”.

A balatonhenyei lakóházunkat 2016-ban kezdtük el építeni a sok éves brüsszeli munkánkból származó jövedelmünkből és hitelből, még kint tartózkodásunk alatt. Tehát nem nyaralót, hanem családi házat és nem felújítottunk, hanem teljesen újat építettünk.

Sok százezer magyar családhoz hasonlóan – igénybe vettük a családi otthonteremtési támogatást is. Ekkor még úgy terveztük, hogy kiküldetésünk lejártakor ide költözünk haza (ezért sem budapesti ingatlan vásárlása mellett döntöttünk).

2017-et írunk, mikor elkészül a ház. Ekkor még egyikünk sem volt közszereplő és álmunkban sem gondoltuk volna, hogy 2018 tavaszán gyökerestül megváltozik az életünk: ekkor kaptam az államtitkári felkérést. Hazaköltöztünk három gyermekünkkel egy budapesti bérelt ingatlanba.

2019-ben kaptuk meg a balatoni házra a jogerős használatba vételi engedélyt és ekkor – sok más magyar családhoz hasonlóan – éltünk a 16/2016-os kormányrendelet adta lehetőséggel és 5 éves felmentési időt kértünk arra, hogy állandó lakosként az ingatlanba költözzünk.

Ebben az eljárásban sem szabálytalanság, sem trükközés nincs, a jogszabály több esetben is lehetőséget ad az állandó bentlakási kötelezettség alóli felmentésre 5 évre.

A budapesti ingatlanvásárlásunkkal kapcsolatban a valóság az, hogy két lakást – egy kisebbet és egy nagyobbat (garázzsal) – a későbbi egybenyitás szándékával vásároltuk egy társasházban, a nagyobb lakásból 100 m2 alagsori elhelyezkedésű.

A jelentős bankhitelt úgy kaphattuk meg 8 millió forint önerővel, hogy a férjem belvárosi ingatlanát pótfedezetként használtuk fel a hitelügylethez, így arra is rákerült a bank jelzálogjoga. Ezt a belvárosi ingatlant egyébként tavaly decemberben eladtuk és a hitel jelentős részét előtörlesztettük. Egy ilyen konstrukció egyáltalán nem szokatlan és főleg nem szabálytalan.

A bérelt budapesti lakásból családunk 2020 márciusában költözött az újonnan vett ingatlanba. Ennyit röviden és őszintén az igazságról” – részletezte bejegyzésében Varga Judit, aki ígéretet tett arra is, hogy a tényeket és az aktuális jövedelmi viszonyait tartalmazni fogja a jövő héten megjelenő vagyonnyilatkozata.

Ha már a teljes baloldali média szükségét érezte annak, hogy valótlan információkkal próbálja meg lejáratni a…

Posted by Varga Judit on Thursday, 28 January 2021

Valódi Hírek