Titkolja a kormány, hogy Orbán Gáspár mellett kik tanultak több millió forintért a brit elitakadémián

Benkő Tibor szerint mindenkinek adott a lehetőség, de azt nem mondta el, hogy kik kapták meg.

A Honvédelmi Minisztérium (HM) tegnap a HVG közérdekű adatigénylésére válaszolva erősítette meg azt, hogy valóban Orbán Viktor fia, Orbán Gáspár volt egyike annak a három katonának, akik 2019 szeptembere után részt vettek a Sandhurst Királyi Katonai Akadémia katonai képzésén.

A HM ugyanakkor cáfolta azt, hogy Orbán Gáspár ösztöndíjasként, közpénzen vett volna részt a fejenként 37 millió forintos képzésen. A Telex információi szerint ugyanakkor Orbánnak tanulmányi szerződést kellett aláírnia, amelyben vállalta azt, hogy 5 évig itthon szolgál a minisztérium támogatásáért cserébe.

A HM válaszából viszont nem derült ki az, hogy ha nem a ők, akkor melyik intézmény fizette a kormányfő fiának külföldi tanulmányait, illetve egyelőre arról sincsenek információk, hogy a miniszterelnök fia mellett ki volt a két másik katona, aki részt vett az elitakadémiai képzésen.

Emiatt Vádai Ágnes, a DK képviselője írásbeli választ igénylő kérdést nyújtott be a minisztériumnak azért, hogy megtudja,

„ki és miért tanulhatott Sandhurstben?”

Vádai kérdésére egyenesen Benkő Tibor honvédelmi minisztertől érkezett válasz. Benkő ebben elsőként azt hangsúlyozta, hogy a honvédség számára kiemelten fontos a katonák folyamatos és tervszerű kiképzése, illetve át- és továbbképzése.

Benkő szerint a nemzetközi képzések nemcsak a magyar haderő, hanem a NATO-szövetség szempontjából is nagyon fontosok. Ezért a miniszter részletes beszámolója szerint az elmúlt években harcászati szintű képzésen, kiképzésen 84 tiszt, hadműveletin 25, míg stratégiai szintű képzésen 54 tiszt vett részt. A képzésre magyar katonák közül bárki jelentkezhetett, akinek ilyen törekvései voltak és alkalmasnak tartotta magát, hogy részt vegyen a képzésen.

A honvédelmi miniszter ezt követően tért ki a brit kiképzésre, ám a Sandhurst Akadémiát nem említette a válaszában. Mint írta, a nemzetközi katonai oktatási rendszer kölcsönösségi alapon működik, ezért a brit fél is térítés ellenében biztosítja a képzéseken történő részvételt.

Benkő azt írta, az egy hallgatóra lebontott képzési költség attól függ, hogy a hallgató a tanfolyam mely moduljában vagy fázisában vesz részt, milyen gyakorlati képzésben részesült. Az összeg ezektől függően akár 34 millió forintig is terjedhet.

„A képzésre felvételt nyert hallgatókkal a Magyar Honvédség tanulmányi szerződést köt, melynek értelmében a képzés befejezését követően akár 5 vagy több év szolgálati viszony letöltése szükséges a Magyar Honvédség állományában. Amennyiben a kötelező szolgálati viszont nem tölti ki a hallgató, abban az esetben visszafizetési kötelezettség terheli” – tette hozzá a tárcavezető, aki szerint a képzési lehetőség mindenki számára nyitott, akinek ilyen ambíciói vannak.

A feltételek között pedig nem szerepel a nemi hovatartozás kérdése – szögezte le Benkő, aki viszont nem válaszolt Vádai első kérdésére, azaz, hogy kik voltak azok, akik Orbán Gáspár mellett a Sandhurstben tanulhattak.

 

Valódi Hírek