Orosz egyetemisták szimpátiatüntetést szerveztek Navalnij mellett Budapesten, de kiderült, még az egyszemélyes demonstráció is tilos

Egész nap követték őket a rendőrök.

Beszámoltunk róla, hogy szombaton több nagy orosz városban is tüntetéseket szerveztek Alekszej Navalnij ellenzéki politikus támogatására. Az ellenzéki aktivista hívei a közösségi médiában több mint kilencven oroszországi városban szólítottak fel tüntetésre, így demonstrációk voltak többek között Prágában, Barcelonában és Párizsban is.

Budapesten egy orosz egyetemista, Daria Serova szeretett volna szimpátiatüntetést szervezni az orosz nagykövetség Andrássy úti épülete elé. Serova a rendőrségen is bejelentette a szándékát, ám másnap arról értesítették, hogy a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások miatt nem lehet tüntetéseket szervezni – írja a 444.hu az orosz egyetemista beszámolója alapján.

Serova ennek ellenére végül úgy döntött, hogy hét társával és pár transzparenssel odamegy a nagykövetség elé. Az épület előtt azonban már várták a rendőrök, akik felszólították őket arra, hogy távozzanak.

Az orosz lány ekkor megkérdezte, egyedül ott maradhat-e a nagykövetség épülete előtt, hogy legalább ő tüntessen, a rendőrök azonban ezt sem engedélyezték, és arra figyelmeztették, hogy intézkedni fognak ellene, ha nem távozik.

A tüntetők ezt követően átsétáltak az orosz kulturális központ épülete elé, majd a Hősök terére, de a rendőrök végig a nyomukban voltak egy rendőrautóval. A nap végén pedig a Parlament elé mentek, de ott is hamar megjelentek a rendőrök.

Serova a 444-nek elmondta, később értesültek arról, hogy szombaton délelőtt volt egy másik, hasonlóan néhány személyből álló szimpátiatüntetés is az orosz nagykövetség épülete előtt, ezt viszont nem jelentették be a rendőröknek, így őket nem is oszlatták fel, délután viszont már ott is megjelentek a rendőrök.

(444.hu nyomán)

(Kiemelt kép: 444.hu)

Valódi Hírek