Tömegtüntetések Navalnij mellett Moszkvában — Gyerekeket is őrizetbe vesznek (+videó)

Eszkalálódik a helyzet.

Több orosz városban tüntetőket vettek őrizetbe az Alekszej Navalnij ellenzéki politikus támogatására szombaton megszervezett tüntetéseken.

Az ellenzéki aktivista hívei a közösségi médiában több mint kilencven oroszországi városban szólítottak fel tüntetésre.

Az OVD-Info szerint moszkvai idő szerint kora délutánra 330 embert állítottak elő. Az MBH Media szerint Moszkvában 60, Szentpéterváron több mint 50 embert szállítottak el. A hatóságok szerint iratellenőrzés történik.

A Meduza ellenzéki hírportál szerint a többtucatnyi városra kiterjedő megmozdulásokban több tízezren vesznek részt. A Távol-Keleten elkezdődött tüntetések Szibéria és az Ural településeit, majd Moszkvát és Szentpétervárt is elérték.

Az Eho Moszkvi rádió helyszíni jelentése szerint Moszkva belvárosában, a Puskin téren több ezren gyűltek össze, és Szentpéterváron is ezrek próbálnak bejutni a Szenátus térre.

A hatóságok már a szombati tüntetéseket megelőzően őrizetbe vettek ismert ellenzékieket, nem engedélyezett tüntetések szervezése vagy fiatalkorúak felbujtása címén.

Közülük többeket előzetes letartóztatásba helyeztek vagy megbírságoltak.

Moszkvában hivatalosan helyi idő szerint szombaton délután két órakor, magyar idő szerint délben vette kezdetét a Puskin térre szervezett megmozdulás, ahol a rendőrség már meg is kezdte az ott gyülekezők oszlatását és az őrizetbe vételeket.

Helyi beszámolók szerint nagyjából ezer ember, köztük sok fiatal tartózkodik a Puskin téren, de számuk folyamatosan növekedik. Eközben egy hangosbemondó távozásra szólítja fel a jelenlévőket, emlékeztetve őket, hogy a tiltakozás hatóságilag nem engedélyezett.

Egy videó tanúsága szerint gyerekek és fiatalkorúak is rendőrségi őrizetbe kerültek.

A felvételen az látható, hogy a rendőr egy iskolás korú gyereket rángat.

Az elkülönítőben tartott Navalnij pénteken videoüzenetet tett közzé az Instagramon, amelyben közölte, hogy pszichikai értelemben kiegyensúlyozott, és nem foglalkozik az öngyilkosság gondolatával.

A tiltakozásokat azt követően hirdették meg aktivisták, hogy a berlini gyógykezelésről hazatérő Navalnijt január 17-én késő este a moszkvai repülőtéren őrizetbe vették. A másnap megtartott bírósági tárgyalásról, amely elrendelte a politikus 30 napos előzetes letartóztatását, a közösségi médiában maga Navalnij is tüntetésre hívta fel a híveit.

Navalnijt azért kezelték Németországban, mert augusztus 20-án több nyugati laboratórium egybehangzó állítása szerint Szibériában megmérgezték egy, a novicsok csoporthoz tartozó idegméreggel.

Időközben bebizonyították, hogy Navalnijt az orosz titkosszolgálat mérgezte meg Putyin utasítására.

A Navalnij alapította Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány (FBK) kedden közzétett egy kétórás dokumentumfilmet, amelyben azt állította, hogy Vlagyimir Putyin elnök egy 100 milliárd rubelt (mintegy 400 milliárd forintot) érő titkos uradalmat építtetett ki magának a Fekete-tenger partján, Gelendzsik üdülőváros közelében. Az anyagot szombat délutánig több mint 67 millióan látták a YouTube-on.

 

Valódi Hírek