Nyílt levélben hazudtolják meg a debreceni professzorok az egyetem átalakításáról szóló propagandát

Joggal féltik az intézmény függetlenségét.

Korábban mi is megírtuk, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium 2021 első felében öt magyar egyetemet szeretne alapítványi fennhatóság alá vonni. A kiszivárgott teljes átalakítási terv menetrendje szerint február 3-án a kormány, majd egy héttel később, 9-én az Országgyűlés elé kerül a kérdés.

Míg az átalakítás tervének Szegeden és Pécsett voltak ellenzői, a Semmelweis Egyetem és a Debreceni Egyetem úgy tűnt, örömmel fogadja az alapítványi fennhatóságot,

a debreceni HÖK például ellenszavazat nélkül voksolt az átalakítás mellett.

Vasárnap azonban a 21 Debreceni Professzor nevű Facebook-oldalon megjelent egy nyílt levél, amelyben az intézmény 21 oktatója – valamennyien az MTA doktorai, köztük 6 akadémikus – áll ki a Debreceni Egyetem modellváltásának módja ellen.

Mint írják nem igaz az, hogy „A tervezett változásról széleskörű és intenzív egyeztetés történt”, az egyetem közössége sem a 2021–24. évekre szóló Intézményfejlesztési tervet, sem a modellváltási stratégiát előzetesen nem ismerhette meg.

Hozzáteszik,

„a szenátus tagjai sem kaptak és így nem is osztottak meg dokumentált információkat választóikkal, jóllehet ez az egyetemi, de nem csak az egyetemi demokrácia alapja”.

A debreceniek a szegedi és a pécsi intézmény eljárásmódját is felhozzák példának, ahol nyilvánosan történnek a modellváltásról szóló egyeztetések.

A professzorok szerint az átalakítás „akár még elfogadható is lehetne az egyetemi polgárság többségének, de ha ez szinte titokban, diskurzus nélkül, a széles nyilvánosság kizárásával és néhány nap alatt történik, akkor erős a gyanú, hogy az átalakítás elsődleges célja nem az oktatás és tudományos színvonal emelése.”

Állásfoglalás

A Debreceni Egyetem Szenátusa 2021.01.21-i rendkívüli és zárt ülésén – 65 igen, 0 nem, 3 tartózkodás…

Posted by 21 Debreceni Professzor on Sunday, 24 January 2021

(21 Debreceni Professzor nevű Facebook-oldal nyomán)

Valódi Hírek