Egy kiszivárgott prezentációban tényként tálalták Palkovicsék öt magyar egyetem modellváltását

Hiába mondták azt, nincs választási lehetőség.

Már 2021 első felében eléri a modellváltási hullám a Debreceni Egyetemet, a Pécsi Tudományegyetemet, a Semmelweis Egyetemet, a Szegedi Tudományegyetemet, illetve a Dunaújvárosi Egyetemet is – írja a HVG egy kiszivárgott, az Innovációs és Technológiai Minisztérium fejlécét viselő dokumentum alapján.

Az eddigi hírek csak az első négy említett egyetemről szóltak, az ITM azonban most a dunaújvárosi intézményt is a modellváltó egyetemek közé sorolta.

A HVG szerint a prezentáció a teljes átalakítási terv menetrendjét lefedi:

az előttünk álló héten a végleges előterjesztés születik az ügyben, február 3-án a kormány, majd egy héttel később, 9-én pedig az Országgyűlés elé kerül a kérdés.

Az ITM az anyagban részletesen bemutatta a modellváltás várt eredményeit is. Szerintük ugyanis azzal, hogy az egyetemek alapítványi fenntartás alá kerülnek,

  • a társadalmi és gazdasági igényekre rugalmasabban reagáló intézmények jönnek létre,
  • a gazdasági szereplők és az egyetemek között különféle szintű együttműködések is kialakulhatnak,
  • nőhet az iskolák autonómiája,
  • egyszerűsödik a döntéshozás
  • olcsóbb lesz a működés stb.

Az anyag emellett kitér arra is, hogyan épülnek majd fel a modellváltáson áteső intézmények. Ennek lényege az, amit például a Színház- és Filmművészeti Egyetem esetében is láthattunk:

az állam által létrehoz egy közérdekű feladatot ellátó vagyonkezelő alapítványt, amelynek élére kinevez egy öt tagból álló kuratóriumot, és amely egy alapító okirat révén az egyetem fenntartójává válik.

Ez az alapítvány rendelkezik majd olyan kérdésekben, mint az egyetemi költségvetés, az éves beszámoló, a szervezeti és működési szabályzat vagy a vagyongazdálkodás terv.

A finanszírozást tekintve az állam az alapítványokat működési és fejlesztési támogatásokon keresztül finanszírozza. Ez a pénz – vagy ennek egy része – aztán a fenntartói támogatás formájában juthat el az egyetemekhez. Emellett az iskolák pályázhatnak majd különböző állami és uniós tenderekre.

Illetve az egyetemek körül megjelennek majd az ITM által „piacnak” nevezett egyéb gazdasági szereplők is, akik vállalati megrendeléseken, magánegészségügyi ellátásért vagy önköltséges oktatásért fizetett díjakon keresztül járulnak hozzá a működéshez.

A prezentáció egyik kulcsfontosságú részlete mégis az, hogy a minisztérium gyakorlatilag tényként tálalta azt, hogy az öt említett egyetem már 2021 első felében átmegy a modellváltás folyamatán.

Holott az ITM korábban azt közölte, hogy

az új fenntartói rendszer csak akkor lép életbe, ha az „orvos- és egészségtudományi egyetemek” ezt kifejezetten kérik.

Az említett egyetemek közül viszont csak a Semmelweis tekinthető orvosi egyetemnek, a pécsi, szegedi és debreceni egyetemek csak orvosi karral rendelkeznek.

(HVG nyomán)

Valódi Hírek