FRISS: Megjött a kormány válasza a bajba jutott vendéglátósoknak

A vakcina a kulcs.

Az elmúlt napokban egyre több hír érkezett arról, hogy az éttermek és kocsmák üzemeltetői akár az illegális nyitásra is készek, hiszen a beígért támogatásokat már november óta nem kapják meg az arra jogosultak.

Ezzel kapcsolatban az operatív törzs sajtótájékoztatóján elhangzott, türelmet és együttműködést kérnek a vendéglátóegységektől, amelyek csak akkor üzemelhetnek a megszokott módon, ha kellő mennyiségű oltóanyag érkezik az országba és kellő mennyiségű vakcinát be is tudnak adni.

Hasonlót közölt hétfő délután nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár, Kovács Zoltán is, aki az MTI-nek azt mondta:

„A kormány is szeretné, ha a vendéglátóhelyek mielőbb újranyithatnának, de minden a vakcinán múlik, vagyis attól függ a nyitás időpontja és üteme, hogy az ország milyen gyorsan tud vakcinához jutni”.

Kovács kiemelte: érthető a magyar vendéglátósok álláspontja, hiszen a járvány nagy csapást mért a vendáglátósokra egész Európában, így Magyarországon is.

„A vakcina a kulcs: ahogy lesz elég oltóanyag, elindulhat a tömeges oltás, és fokozatosan újra kinyithatnak a vendéglátóhelyek”

– közölte.

Úgy vélte, Európában sok helyen már a járvány harmadik hulláma indult el, ami leginkább annak következménye, hogy elhamarkodottan döntöttek a korlátozó intézkedések feloldása mellett, így újra nő a fertőzöttek száma, és újra zárni kell.

Arról is beszélt, hogy mivel Brüsszelből kevés vakcina érkezik, a kormány azon dolgozik, hogy más forrásokból is szerezzen oltóanyagot.

Tárgyalást kezdtek Oroszországgal és Kínával, az orosz oltóanyagról már megállapodtak, és a kínai vakcinából is készek a lehető leggyorsabban a lehető legnagyobb számban vásárolni – jelezte.

Hangsúlyozta: addig is minden eszközzel segítik a vendéglátósokat, hiszen ők is több kedvező intézkedést vehetnek igénybe. Csökkentették az adókat, eltörölték a bérek járulékait, kifizetik a bérek felét – sorolta.

Hozzáfűzte: ezek az intézkedések addig érvényben maradhatnak, amíg a tömeges oltás elkezdődhet.

(via MTI)

Valódi Hírek