Türelmet kér a csőd szélén álló vendéglátósoktól az operatív törzs (+videó)

És az is kiderült: ha megfertőződünk, betegek lehetünk.

Az operatív törzs hétfői tájékoztatóját Kiss Róbert indította az elmúlt napok rendőri intézkedéseivel. A rendőr alezredes elmondta, a hétvégén 569 személy ellen indult eljárás a maszkviselési kötelezettség megszegése miatt.

Az elmúlt napokban egyre több hír érkezett arról, hogy az éttermek és kocsmák üzemeltetői akár az illegális nyitásra is készek, hiszen a beígért támogatásokat már november óta nem kapják meg az arra jogosultak.

Minderre válaszul a rendőrség fokozottan ellenőrizte a vendéglátóhelyeket is: a korlátozások bevezetési óta 781 intézkedést végeztek a különböző vendéglő- és szabadidős helyek szabálysértései miatt.

Kiss Róbert hozzátétté: a hétvégén két éttermet zártak be. Az alezredes hangsúlyozta, a vendéglátóegységek csak akkor üzemelhetnek a megszokott módon, ha kellő mennyiségű oltóanyag érkezik az országba és kellő mennyiségű vakcinát be is tudnak adni. Hozzátette:

„kérik a vendéglátóegységek tulajdonosainak türelmét és együttműködését.”

Müller Cecília örömét fejezte ki, hogy a „magyar járványügyi adatok a következetes intézkedéseknek és önöknek, a jogkövető magatartásuknak köszönhetően kedvezően alakulnak hazánkban”, majd pedig az aktuális napi adatokról tájékoztatott.

Ezek alapján
844 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 360 418 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Elhunyt 56 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 12 024 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 243 092 fő, az aktív fertőzöttek száma 105 302 főre csökkent. 3814 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 247-en vannak lélegeztetőgépen.

A tisztifőorvos mindenkit megnyugtatott: a nagy számok törvénye alapján ezek az adatok valóban sokkal kedvezőbbek, mint néhány hete, különösen, ha megnézzük, hogy sok helyen már a harmadik hullám kezdődik.

Ugyanakkor továbbra is arra kér mindenkit, hogy a lehet, ne fertőződjön meg, „hiszen ez egy nagyon fontos, alapvető tétele annak, hogy ne súlyosan betegedjünk meg.”

Müller Cecília elmondta, a koronavírus egy olyan vírus, amely hajlamos a mutálódásra, de figyelemmel kísérik ezt is, különös tekintettel a „brit mutánsra”.

A tisztifőorvos rávilágított, hogy „bármi is volt a halál oka, tudjuk jól, hogy Magyarországon, aki koronavírus pozitív volt a betegsége során, aminek következtében meghalt, akkor beszámítjuk a koronavírusos elhunytak közé. Ezért Magyarország úgy kezeli ezeket az elhunytakat, mint koronavírusban elhunytak, de tudjuk jól, hogy

jellemzően valamilyen alapbetegség vagy többféle alapbetegség van megjelölve halálokként, a koronavírus-fertőzés hozzáadódott az ő halálukhoz.”

Müller beszélt az oltások beadásának folyamatáról is. Első körben eddig 146 695 fő kapta meg a vakcinát, második körben pedig 9403 főt oltottak be.

„Már sokan kapják a második adagot. Egy picit hevesebb reakcióknak nézünk elébe, úgy tűnik” – mondta az országos tisztifőorvos, aki hozzátette, hogy ez amúgy nem meglepő. Tájékoztatása szerint a második oltás beadását követően „egy picit erőteljesebbek a helyi reakciók”, előfordulhat bőrpír, hőemelkedés, esetleg egy-két napos láz is, de szerinte „nem kell tőle megijedni, nem kell tőle félni, mert az oltóanyag hatásosságát mutatja”. Azt javasolta, hogy akinek felmegy a láza, vegyen be paracetamol-készítményt.

Müller tájékoztatott, hogy hétfőn több mint 11 000, kedden több mint 25 000 ember beoltásához elegendő vakcinaszállítmányt vár Magyarország a Pfizertől, vasárnap pedig a Moderna vakcinájából érkezik további 9000 fő beoltására elegendő adag.

Az AstraZeneca az eredetileg tervezettnél kevesebb vakcinát tud szállítani,

így hiába van Magyarországon engedélyezve, egyelőre még nem lehet tudni, hogy mikor és milyen mennyiségben tudunk hozzájutni majd.

Az Oroszországból rendelt, egymillió ember beoltására elegendő Szutnyik-V vakcina három részletben (30, 60 és 90 napon belül) érkezik Magyarországra – mondta Müller Cecília. A tisztfőorvos szerint a Nemzeti Népegészségügyi Központ minden gyártási tételt külön leellenőriz majd.

Valódi Hírek