Összeomlás: Egymásnak ugrottak a legvadabb Trump-rajongók az elnök bukása után (+videó)

Távozott az elnök, mi lesz most az összeesküvés-elméletekkel teli, zavarodott fejekben?

Donald Trump híveinek egy nem elhanyagolható része összeesküvés-elméletekben hisz. Ezek közül jelenleg a legnépszerűbb az úgynevezett Qanon.

Elméletük szerint: sátánista gyerekevő pedofilok irányítják a világot és ezzel együtt az Egyesült Államokat is. Trump hívei abban bíztak, hogy a volt elnök fog véget vetni ennek a tarthatatlan állapotnak, és a végsőkig várták, hogy távozása előtt még kihúz egy ütőkártyát a zsebéből, amelynek hatására lángba borul a törvényhozás épülete, a Capitolium, és sírva menekülnek a gyerekevő demokraták.

Mindez azonban elmaradt.

Helyette Joe Biden letette az esküt, mondott egy beszédet az egységes Amerikáról, amelynek hatására a Trump-követők hátán felállhatott a szőr, majd Jon Bon Jovi énekelt egy közepeset, a mindig fantasztikus és mindig nagyon amerikai Bruce Springsteen pedig egy fenomenálisat.

Ezzel az extrémista Trump-követők számára véget ért az időszak, amikor a felszabadulást várták,

és most kénytelenek szembenézni azzal, hogy a világ úgy halad tovább, ahogyan eddig tette, függetlenül attól, hogy sátánista kannibálok irányítják-e vagy sem.

Külön fájdalom volt Trump híveinek, hogy a távozó elnök nem olyan embereket részesített elnöki kegyelemben, akiket szerintük kellett volna. Trump elárulta őket azzal, hogy afroamerikaiak, demokraták, Fehér házzal összeköttetésben állók és egyéb, sátánizmusra hajlamos elemek részesültek az elnöki kegyelemben, míg a derék harcosok, akik megtámadták a Capitoliumot, maradtak a dutyiban.

A Qanon-hívők olyan mélységű kétségbeesést mutattak, hogy közösségi médiafelületeiken el kellett tiltani a negatív tartalmakat. Mike Rotschild hamisinformáció-kutató azt mondta erről a Politiconak, hogy most ugyan csalódottak, de

„úgy gondolom, hogy ez nagyon gyorsan át fog fordulni eltökéltségbe, hogy folytassák azt az utat, amely mellett elkötelezték magukat”.

A szakértő szerint a MAGA („Make America Great Again”, azaz a jól ismert Trump-szlogen: tegyük újra naggyá Amerikát), Trump militáns követői és az összeesküvés-elméletek hívői most egymás ellen fordulnak. A mozgalom pedig – Trump híján – önjáróvá vált.

Ennek nyomán a mozgalom feldarabolódott, és az egyes csoportok egymást gyanúsítják azzal, hogy a másik oldalhoz tartoznak. Így még a Capitolium lerohanását is az ellenségnek tulajdonítják.

Az ugyanakkor kérdéses, hogy lehet-e olyan összeesküvés-elméleteket gyártani, amelyek négyévnyi tragikomikus Trump-szolgálat kárát is helyre tudják hozni — ha már vezetőjük is elárulta őket.

Abból, amit eddig láttunk, az következik, hogy gyakorlatilag bármit be lehet illeszteni egy folyamatosan adaptálódó és számtalan következetlenség felett átsikló világképbe.

A következő Partizán által feliratozott videóban pedig magyarázatot kaphatunk arra is, hogyan épült fel a Qanon, illetve miért pont Trump lett híveinek fő reménysugara.

 

Valódi Hírek