„Ugyanolyan keményen fogok küzdeni a választóimért, mint azokért, akik nem engem választottak” – Itt van Joe Biden teljes beszéde (+videó)

Minden amerikai elnöke lesz – ígérte.

Joe Biden békülékeny hangulatú beszédet mondott eskütétele után, melynek kulcsgondolatai a választásokat követő megosztottság megszüntetése és egy új amerikai „sztori” írása.

Az elnök beszédének vezérfonala az egység volt, melyre újra és újra kitért, arra utalva, hogy ezt az egységet a Trump leváltását követő események megingatták.

„Ez Amerika napja, ez a demokrácia napja, a történelem és a remény napja” — mondta Biden; optimizmusát pedig arra alapozta, hogy „Amerika megfelelt a kihívásnak”, azaz sikerült az országban visszaállítani a demokratikus rendet.

Hangsúlyozta, hogy az ország most nem az elnökjelölt győzelmét ünnepli, hanem az „ügyét”, amely maga az „értékes és törékeny deomkrácia”, amely végül győzedelmeskedett; annak ellenére, hogy mi történt pont azon helyen, ahol most tart az ünnepség.

Az ország jövőbeni céljait úgy határozta meg az elnök, hogy :”tekintetünket olyan nemzetre irányitjuk, amilyenek lenni tudunk és amilyennek lennünk kell.”

Biden szerint a nemzet ereje és az alkotmány minden külső támadás elleni ereje lesz az alapja annak, hogy végül az elképzelt amerikai sztori, történet úgy alakuljon, hogy az példaértékű legyen más nemzeteknek is.

„Olyan messze jutottunk, de még tovább kell eljutnunk” — mondta az alakuló történetről, melynek jelenlegi legfontosabb állomása a koronavírusjárvány megfékezése.

„Sok mindent kell megjavítani és újraépíteni” — mondta a járvány kapcsán, „melyben annyi ember vesztette életét, mint a második világháborúban.”

Ezután az igazságosságról szólt, melynek álmát nem lehet többet halogatni. „Konfrontáljuk és legyőzzük a fehér felsőbbrendűséget és a terrorizmust; de ehhez egység kell és minden amerikait megkérek, hogy ebben az ügyben csatlakozzon hozzám” –– hangsúlyozta ismét az egység erejét az elnök.

Arról is megemlékezett, hogy sok embernek került veszélybe a megélhetése; ennek kapcsán egészségügyi ellátást, valamint a rasszizmus felszámolását tűzte ki célul, melyeknek köszönhetően „Amerika ismét vezető erő lesz.”

Az erők, amelyek jelenleg megosztják a társadalmat, „valósak és mélyek”: az az amerikai ideál, hogy mindannyian egyformák vagyunk szemben áll a rasszizmussal, melyet el kell törölni.

Biden különösen fontosnak tartja, hogy az országban „vissza kell utasítani a tények manipulálásának kultúráját”. A hazugságokról külön szólt: azoknak legyőzése az egyik legfontosabb feladat az ország számára.

„Amerikának ennél (a hazugságok elfogadásánál) jobbnak kell lennie, és én hiszem, hogy jobb is.” –– mondta Biden.

Az új elnök végül megköszönte a támogatói munkáját és demokráciaként azt határozta meg, hogy az ellenfelei egyet nem értése sem fogja sérteni az egységet, mert „minden amerikai elnöke” lesz .”Éppen olyan keményen fogok küzdeni a választóimért mint azokért, akik nem engem választottak”-mondta.

Biden végül a világ többi országának is üzent: „Amerika tesztelve lett és erősebben jöttünk ki belőle. Ezentúl a példánk hatalmával vezetünk, nem a hatalmunk példáján keresztül.”

https://www.youtube.com/watch?v=cTtKDN4LgL8

Valódi Hírek