Menczer Tamás vért izzadva próbálta védeni a kínai vakcinát az ATV műsorában

Foggal-körömmel védte a Sinopharm oltóanyagát.

Az ATV Start című műsorának vendége Menczer Tamás külügyi államtitkár, aki arra a kérdésre, hogy kit tudna olyan virológus szakértőként, professzorként említeni, aki azt mondja, hogy uniós engedélyeztetési eljárás nélkül is használható a kínai fejlesztésű vakcina, azt válaszolta:

„Azt tudom mondani, hogy a magyar gyógyszerészeti intézet szakemberei, akiknek lehetőségük és kötelességük, jogkörük van arra, hogy ebben döntsenek, ők erre képesek.”

Konkrét nevet azonban nem említett a külügyi államtitkár, ehelyett azzal folytatta, hogy ő is olvassa azokat a véleményeket, hogy „ki mit tud, vagy mit nem tud a kínai vakcináról”.

„Hát persze, lehet hogy egy professzor, aki biztos tiszteletre méltó és nagy tudású, lehet, hogy neki nincs elegendő információja, mert nem járt Kínában, nem látta a vakcina dokumentációját, nem látta a gyártási helyszínt” – vélekedett Menczer, aki szerint az orosz és kínai vakcinák esetében is lezárult a harmadik, tömeges tesztelésre vonatkozó klinikai fázis.

Kínában pedig már tavaly decemberben megadták a teljes kereskedelmi forgalomba hozási engedélyt, és „természetesen a magyar szakemberek minden információ birtokában fogják meghozni azt a döntést, amit majd meghoznak.”

A pécsi virológuscsoport professzora, Jakab Tamás – aki tavasszal a kormány által létrehozott koronavírus-kutatócsoportot is vezette – tegnap azzal kapcsolatban adott ki közleményt, hogy a kínai vakcina csak abban az esetben lehet rendben, ha az unió gyógyszerügynöksége helyben hagyja a használatát.

Jakab Tamással pedig egyetértett a szegedi virológus Duda Ernő is, aki szerint a kínai vakcinák elmaradottak, technológiájuk messze van a Pfizer vagy a Moderna által gyártott oltásokétól. A kínai vakcinák többségében ugyanis elölt, teljes vírus van, ami problémákat okozhat.

Menczer Tamás ezzel kapcsolatban úgy vélekedett, ő tiszteletreméltónak tartja, ha valaki felkészül a sajtónak adott nyilatkozataira, „de ez nem így van”.

Egy vakcina engedélyeztetése nem vélemény kérdése és nem sajtónyilatkozat kérdése” – mondta Menczer, akitől továbbra is hiába kért az ATV riportere egyetlen olyan virológus nevet, aki támogatná a kínai vakcina engedélyeztetését.

„Én nagyon tisztelem Jakab Ferencet, sokat üldögéltünk egymással szemben különböző megbeszéléseken, nagyon tisztelem a véleményét – különösen, hogy azt mondta, a kínai vakcinával minden rendben lehet – így sem mondta azt, hogy rendben van, mert ő nem tudja, nincs benne az arra hivatott szakértők csoportjában”

– mondta az államtitkár szerint más uniós országok is szeretnének vásárolni a kínai vakcinából, viszont azt sem árulta el, hogy ezt milyen diplomáciai forrásokra alapozva mondja.

„Én is olvastam az uniós biztos nyilatkozatát, hogy ő nem tud olyan országokról, akik érdeklődnek a kínai vakcina iránt. Hát persze, neki nem szóltak. Bennünket viszont sokan kerestek” – jelentette ki Menczer, aki továbbra sem tudott olyan országot említeni, amelyek érdeklődnek a Sinopharm oltóanyaga iránt.

„Adjon néhány hetet és nyilvánosságra fognak ezek az országok kerülni” – mondta az államtitkár, aki ezt követően azzal folytatta, hogy az elmúlt másfél hónap legnagyobb tragédiája és hibája az, hogy a baloldal aláássa és hitelteleníti az oltás iránti bizalmat.

Menczer itt példaként hozta a DK petícióját, amelyben szerinte a párt a kínai vakcina ellen gyűjt aláírást. Valójában viszont azt követeli, hogy ne lehessen olyan kínai vakcinával oltani Magyarországon, amelyet nem engedélyezett az Európai Gyógyszerügynökség.

„Magyarország se nem félgyarmat, se nem gyarmat, tudunk önállóan döntést hozni. A magyar szakemberek hoznak önállóan döntést, nem a politikusok, mi a lehetőséget teremtjük meg”

jelentette ki az államtitkár.

A beszélgetést >>ITT TUDOD<< végignézni.

(atv.hu nyomán)

Valódi Hírek