MSZÉSZ-elnök: Pünkösdig zárva maradhatnak a szállodák és az éttermek

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke levelet küldött az érintetteknek.

„Nehezen elképzelhető, hogy május előtt nyitás lesz. De nemcsak itthon, hanem Európa többi országában is, hiszen az átoltottság és a járvánnyal kapcsolatos adatok azt mutatják, hogy még egy darabig fennmaradnak a korlátozások” — mondta Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke a 24.hu-nak.

A turizmus-vendéglátás szektort erre fel kell készíteni az elnök szerint, ezért egy levelet már ki is küldtek az érintetteknek, amelyben az áll, hogy a jelenleg fennálló korlátozások valószínűleg pünkösdig fenn is maradnak.

Flesch szerint ebben semmi meglepő nincs, bár a levél olvastán a legtöbben megdöbbentek. Már Dömötör Csaba államtitkár is beszélt arról, hogy ha csak Brüsszelre hagyatkozik a kormány a vakcinabeszerzésnél, akár szeptemberig is maradhatnak a korlátozások.

Flesch a körlevélben arról is ír, hogy már a döntéshozóknak is jelezték: nagyon nehéz lesz az elkövetkező időszak is.

„Finanszírozni, több hónapnyi bevétel nélkül: lehetetlen. Az állami támogatásokkal is csak a károk enyhítése a cél, teljes segítséget ezek sem jelentenek. Mindent megteszünk azért, hogy mielőbb nyithassanak a hotelek, de sajnos ez egyértelműen az átoltottság és a napi új esetszám függvénye lesz.” — fogalmazott.

Guller Zoltánnak, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatójának is elküldte kéréseit az MSZÉSZ. Ezek között a bértámogatás 50 százalékról 75 százalékra emelése, bérnövekedés és járulékkedvezmény, a támogatások fenntartása és az építményadó elengedése is szerepel.

Valódi Hírek