Az Orbánék által erősen kritizált Európai Bizottság hisz benne, hogy nyárig elérik a nyájimmunitást az unióban

Nyárra az uniós polgárok hetven százalékát beoltanák.

Csütörtökön videókonferenciás EU-csúcs keretében fogja tárgyalni az Európai Bizottság a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos céljait.

Ezek az előzetes információk szerint úgy néznek ki, hogy nyárig a bizottság szerint az uniós felnőtt lakosság hetven százalékát be kéne oltani az elérhető oltóanyagok valamelyikével. Ezzel megvalósulhatna a nyájimmunitás, amelyhez a lakosság pontosan kétharmadának az immunitása szükséges.

Ilyenkor egy beteg legfeljebb egy további embert tud megfertőzni és a járvány nem tud olyan módon terjedni, hogy tovább emelkedjen a betegek száma.

Köztes célként azt határozták meg, hogy

márciusig, azaz nagyjából hat héten belül a nyolcvan évesnél idősebb lakosság 80%-át, valamint az összes egészségügyi dolgozót oltanák be.

Ehhez talán lesz is elegendő oltóanyag az unióban, ahol jelenleg a Pfizer-Biontech és a Moderna vakcináit használják.

A Pfizer a napokban bejelentette, hogy 18%-kal kevesebb oltóanyagot tud szállítani az előzetesen tervezettnél, mivel kapacitásaikat fejlesztésre használják, ez azonban csak átmeneti hiányt okoz.

Az uniós csúcson azonban nemcsak az oltások ütemezését tárgyalják, hanem az Európai Uniós oltási útlevél lehetőségét és az ezzel járó lehetséges privilégiumokat is. Utóbbi tárgyalását Charles Michel, az Európa Tanács elnöke javasolta és már most heves viták övezik lehetséges bevezetését.

Az elmúlt napokban a magyar kormány tagjai – így többek közt Szijjártó Péter és Dömötör Csaba – is rendszeresen kritizálta az EB-t, amiért szerintük az túl lassan szerzi be az oltóanyagot.

A külgazdasági miniszter szerint az EB “botrányosan” lassú vakcinabeszerzése miatt nem lehet feloldani a korlátozásokat, míg a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára úgy fogalmazott, hogy a brüsszeli beszerzésből származó vakcinák nagyon lassan érkeznek, ezért ha csak ezekre számítunk, akkor a korlátozások akár szeptemberig is maradhatnak.

Az Orbán-kormány így ezzel indokolja, hogy az uniós vakcinák mellett további oltóanyagokra, köztük a kínai vakcinára is szükség van Magyarországon.

Valódi Hírek