Óriási nyomást helyez a magyar hatóságra Orbán, hogy minél előbb engedélyezzék a kínai vakcinát

A gyártó cég vezetői épp az imént mondtak le.

Pénteken reggel Orbán Viktor a szokásos heti rádióinterjúján vett részt a Kossuth rádióban. Ennek során arról beszélt, hogy

minden lehetőség megvan ahhoz, hogy a kínai vakcinákat megrendelje a magyar kormány — csupán a hatóságoknak kellene engedélyezniük az oltóanyagok használatát.

Bár a miniszterelnök elmondta, hogy nem akar mutogatni — nem egészen váratlanul — az Európai Uniót kezdte hibáztatni a lassú oltási ütem miatt. Az EU által szállított Pfizer-BioNTech és a Moderna vakcinák gyárainak kapacitása azonban egyelőre szűkös, és több tucat országnak kell egyszerre oltóanyagokat biztosítani.

A brit AstraZeneca várhatóan január végén kapja meg az oltási engedélyt, és ez várhatóan felgyorsítja majd a folyamatokat. Orbán korábbi nyilatkozata szerint tömeges mennyiségben áprilistól kaphat vakcinákat Magyarország az EU-tól.

Az eleinte hevesen propagált orosz vakcina, a Sputnyik V szűkös gyártási kapacitásai miatt még Oroszországban sem elérhető tömegesen. A magyar kormány évek óta incselkedik a kínai hatalommal, így az sem volt kérdés, hogy az általuk jóváhagyott Sinopharm-vakcinát is fel akarják használni Magyarországon.

A kínai vakcinák hatékonysága jóval elmarad az amerikai és brit vakcinákétól, felmérések szerint csupán 79%-os szemben a Pfizer-BioNTech és a Moderna oltóanyagainak 90% feletti eredményeivel. Ma arra is fény derült, hogy a Sinopharm két vezető tisztségviselője lemondott, miközben mindkettejüket korrupcióval gyanúsítják.

Orbán szerint amennyiben a magyarok elfogadnák a kínai vakcinákat,

mindössze egy hétvége alatt be lehetne oltani a teljes lakosságot. Ez azt is jelenthetné, hogy már jóval nyár előtt feloldhatnák a járványügyi korlátozásokat.

Azonban a vakcinák beadatása nem kötelező, és a lakosságban alacsony a koronavírus-oltások iránti bizalom. Ez viszont megnehezíti a nyájimmunitás elérését, amihez szakértők szerint a népesség körülbelül 60%-át kellene beoltani.

A nyájimmunitás elérése Orbán szerint attól függ, hogy mennyi vakcinát tud beszerezni Kínától a kormány. A miniszterelnök többször említette a hatóságokat is, akiknek a hatékony és alapos eljárásán múlik a vakcinák engedélyezése — ezzel finoman nyomást helyezve rájuk, hogy mielőbb elérhetők legyenek a kínai oltóanyagok a lakosság számára.

(444.hu nyomán)