Örökre felfüggesztették Trump fiókját a Twitteren — az elnök erre belengetett egy nagy bejelentést

Kérdés, ezek után azt hol fogja tenni.

A Twitter pénteken este egy blogbejegyzésben jelentette be, hogy végleg felfüggesztik a még hivatalban lévő elnök, Donald Trump Twitter-fiókját.

A közösségi médiacég azt írja, miután mélyrehatóan megvizsgálták Trump bejegyzéseit és azt, hogy azok milyen fogadtatásban, illetve értelmezésben részesülnek, úgy döntöttek, hogy 1249 nappal hivatalba iktatása után azonnali hatállyal és végleg elveszik a jogát attól, hogy megoszthassa gondolatait az általa előszeretettel használt platformon.

A több mint 88 millió követővel rendelkező @realDonaldTrump fiókot így ma reggel már nem lehetett elérni a Twitteren, ahova az elnök 2009. május 4-én regisztrált, és azóta 57 ezer bejegyzést tett közzé.

Blogbejegyzésében a médiacég kifejtette, Trump még a Capitolium január 6-i ostroma után is olyan gondolatokat osztott meg, amelyek szerintük az elmúlt napok eseményeit és a tágabb kontextust is figyelembe véve sértik az oldal felhasználói szabályzatát.

Az elnök ugyanis még egy január 8-án közzétett bejegyzésében is „nagyszerű amerikai hazafiknak” nevezte azokat, akik betörtek az amerikai törvényhozás épületébe. Az erőszak felmagasztalása azonban ellentétes a Twitter tartalompolitikájával.

Donald Trump azonban felfüggesztése után is talált egy kiskaput arra, hogy visszatérjen az oldalra és megossza a történtekkel kapcsolatos gondolatait.

A személyes fiókja helyett ugyanis később az USA mindenkori elnökének fenntartott @POTUS (President Of The United States) kormányzati Twitter-csatornán jelentkezett be.

A Twitter szabályzata szerint ugyanakkor, ha egy kitiltott felhasználó új csatornát indít, azt felfedezése után azonnal felfüggesztik. Ebben az esetben viszont egy hivatalos kormányzati csatornáról van szó, így a @POTUS-t nem felfüggesztették, hanem törölték Trump bejegyzéseit.

Az elnök ezekben többek közt azt írta, a Twitter alkalmazottjai összedolgoznak a Demokratákkal és a szélsőjobb oldallal, így csupán azért függesztették fel a fiókját, hogy elhallgattassák őt.

„Több oldallal is egyeztetéseket folytatunk arról, hogy a közeljövőben elindíthassuk a saját kommunikációs csatornánkat, és hamarosan egy nagy bejelentést fogok tenni” – írta Trump, hozzátéve, nem engedi, hogy elhallgattassák, és a Twitter nem a szólásszabadságról szól.

Trumpot a Twitter mellett a Facebook is törölte a felhasználói közül. Mark Zuckerberg ezzel kapcsolatos bejelentésében azt írta, az eredeti 24 óra helyett elnöksége végéig veszik el tőle a Facebook és Instagram használati jogát.

(hvg/444.hu nyomán)

Valódi Hírek