FRISS: A Pécsi Tudományegyetemet és a Semmelweist is bedarálja a modellváltási hullám

Mindkét egyetemen zajlanak a tárgyalások.

2022. januárjától már alapítványi formában működhet a Semmelweis Egyetem – tudta meg a Népszava. A lap információi szerint erről Merkely Béla rektor csütörtökön tájékoztatta a rektori értekezletet és a szakszervezeteket.

A váltás konkrét tervei nyárig elkészülnek.

Az egyetem az átalakításra 600 millió forintot kap a kormánytól, és hasonlóan a korábbi, alapítványi fennhatóság alá került intézményekhez, ebben az esetben is felváltaná az egyetemi autonómiát a kuratóriumi irányítás.

A lap úgy tudja, a rektor az új működtetési formától azt reméli, hogy a jövőben több forráshoz juthat a jelenleg 130 milliárd forintból gazdálkodó Semmelweis Egyetem.

A vezetőség ugyanis évek óta próbálja elérni, hogy az egyetem bekerüljön Európa 100 legnagyobb intézménye közé, ehhez azonban számos változásra és sok-sok beruházásra van szükség. Kérdés azonban, hogy a modellváltás mennyiben fogja elősegíteni azt a régóta dédelgetett tervet, hogy az egyetemi klinikákat leválasszák az egyetemről.

Mindeközben kiderült, hogy a Pécsi Tudományegyetemen is zajlanak a tárgyalások a modellváltásról. A szabadpécs.hu péntek este írta meg, hogy Miseta Attila, a PTE rektora és Decsi István, a PTE kancellárja egy belső egyetemi levélben arról számolt be, hogy

az egyetem vezetése és a dékáni kar tájékozódó megbeszélést folytatott dr. Bódis József államtitkárral, a PTE a modellváltási folyamatba történő esetleges bekapcsolódásáról.

Azaz: nyitottak arra, hogy kialakítsák az alapítványi fenntartású felsőoktatási intézményi modellt.

Miseta és Decsi emellett arról is tájékoztatta a levél címzettjeit, hogy az egyetem vezetése, valamint a dékáni kar közösen fognak döntést hozni a tárgyalási folyamat megkezdéséről és annak módjáról. Erről tájékoztatni fogják a fenntartói jogokat gyakorló Innovációs és Technológiai Minisztériumot, valamint a PTE polgárait.

Majd hangsúlyozták, hogy most ennyit mondanak, további nyilatkozatot egyelőre nem kívánnak tenni.

A héten derült ki, hogy a Szegedi Tudományegyetem és a Debreceni Egyetem augusztustól ugyancsak alapítványi fenntartás alá kerül. Ezt tegnap a két intézmény közleményben is megerősítette, illetve közölték, hogy jelenleg is zajlanak a belső egyeztetések a modellváltással kapcsolatban.

(Népszava/Szabad Pécs nyomán)

(Kiemelt kép: szakválasztó.hu)

Valódi Hírek