Már nagyban zajlanak a belső egyeztetések a szegedi és debreceni egyetemen a modellváltásról

Közleményben erősítették meg az ezzel kapcsolatos híreket.

Augusztus elsejétől alapítványi fenntartásba kerülhet a Szegedi Tudományegyetem és a Debreceni Egyetem is – írtuk meg tegnap a Magyar Narancs értesülései alapján.

A szegedi egyetem pénteken reagált a sajtóértesülésekre, és közleményükben megerősítették, hogy valóban zajlanak a belső egyeztetések az intézmény modellváltásáról.

Az SZTE Dékáni Kollégiuma azt írta,

„egyhangúan” támogatják a tárgyalások megkezdését a lehetséges új működési modell kialakításáról, jelenleg a belső egyeztetések és a kérdéskör vizsgálata zajlik

– számolt be a 444.hu.

Az SZTE hozzátette, a „következő, 2021-2024. közötti időszakra vonatkozó most készülő Intézményfejlesztési Terve keretében vizsgálja az intézmény lehetséges, legoptimálisabb működési modelljeit, figyelembe véve a »Fokozatváltás a felsőoktatásban« című, az ágazat jövőjét meghatározó stratégiai alapdokumentumban foglalt célokat is.”

Az állami finanszírozású képzések típusát, összetételét, nagyságrendjét állításuk szerint viszont

a működési modell esetleges megújítása nem befolyásolja,„ugyanakkor az egyetem számára előnyökkel járhat”.

A debreceni egyetem még egy, a csütörtökön megjelent közleményében reagált a modellváltás hírére. Azt írták, „december óta kidolgozás alatt áll a 2021-24 közötti időszakra vonatkozó Intézményfejlesztési Terv (IFT).

A dokumentum egyik eleme a stratégiai fejlesztési célok meghatározása mellett az intézmény lehetséges új működési modelljének a vizsgálata az egyetem és a 14 kar vezetői (dékáni kollégium), valamint a hallgatói képviselők egybehangzó javaslatára.

Jelenleg a kérdéskör belső egyeztetése és vizsgálata zajlik.”

A továbbiakban viszont az intézményi javaslatról szóló döntés megszületéséig nem kívánják kommentálni az ezzel kapcsolatos híreket.

A Magyar Narancs egyik forrása szerint viszont az, hogy a modellváltást demokratikus vita előzze meg, szinte kizárt. Egy másik vezető oktató pedig úgy fogalmazott, az alapítványi fenntartás konkrétumairól semmit sem tudnak, de az egyetem vezetése „nyíltan és büszkén beszél róla”.

(444.hu nyomán)

Valódi Hírek