A helyettes fővárosi tisztifőorvos megerősítette: Aki nem regisztrál elő vakcinára, azt nem oltják be

Miközben a kormány tagjai azt mondták, hogy nem kötelező az oltásregisztráció.

Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője december elején a Bayer Show-ban beszélt arról, hogy aki nem regisztrál a koronavírus elleni vakcinára, az hátrébb kerül a sorban, azaz csak később kaphat vakcinát. Az oltás elindulásához ugyanis Rogán szerint arra is szükség volt, hogy felmérjék, hányan szeretnék beoltatni magukat a COVID-19 ellen.

Nem sokkal később Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője viszont azt mondta, „nem kötelező regisztrálni a vakcinainfo.gov.hu-n ahhoz, hogy az ember oltást kapjon”.

Az ellentétes kormányzati kommunikáció miatt a 444.hu egyik 60 év körüli olvasója addig írogatott kérdéseket hivataltól hivatalig, amíg végül a fővárosi tisztifőorvos helyettese egyértelmű válaszban nem egyértelműsítette a helyzetet.

Dr. Kelemen Erzsébet levelében azt írta,

„Az állam felé ezek a regisztrációk jelzik, mennyi oltóanyagot szükséges beszerezni, mivel az oltás ÖNKÉNTES.

Aki nem regisztrál, az önmagát zárja ki az oltandók köréből, mivel nem jelzi oltási igényét, így a népegészségügynek nem juthat tudomására ilyen irányú igénye.Oltásra időpontot azok kaphatnak, akik kérik ezt.

Hivatalosan senkit nem értesítenek, mivel az oltás, ismételten mondom: ÖNKÉNTES.

Amennyiben szeretne oltást kapni, kérem, regisztráljon”.

Dr. Kelemen hozzátette azt is, hogy az oltás iránti igényt két módon: a regisztrációs lap kitöltésével és visszaküldésével, illetve online regisztrációval lehet jelezni.

Az oltásregisztráció ellen sokan azért táplálnak ellentétes érzelmeket, mert kiderült, hogy az oltásregisztráció során megadott személyes adatokat kezelő oldal hátterében megjelenik a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda is, illetve az adatok azon a Fidesz-közeli cégen is átmennek, amely a választási rendszer szoftverét is üzemelteti.

Péterfalvi Attila, az adatvédelmi hatóság elnöke azonban a Népszavának adott legfrissebb interjújában azt mondta, senkinek sem kell tartania attól, hogy Rogán vagy más illetéktelenek nézegethetik az egészségügyi adatait.

(444.hu nyomán)