Kiderült: Címlista gyűjtésére használja az oltásregisztrációt a kormány

A személyes adataink egyenes Rogán Antal asztalán landolnak.

Ahogy arról mi is írtunk, keddtől elindult az oldal, melyen a koronavírus vakcinára lehet regisztrálni.

Az operatív törzs nem győzte hangsúlyozni, hogy a regisztráció csupán igényfelmérés, noha már állítólag 17,5 millió vakcinát kötöttek le, illetve a tömeges oltás nem a regisztráció, hanem az oltási terv alapján történik majd.

A regisztrációs oldalon a személyes adatok – név, életkor, TAJ-szám – mellett az email címet és a telefonszámot is elkérik. Érthető is, hiszen ezen elérhetőségek szükségesek ahhoz, hogy a későbbiekben felvehessék velünk a kapcsolatot, mikor elérhetővé válik a vakcina.

A regisztráció végén el kell fogadni az adatkezelési nyilatkozatot is. Az egyik esetben adataink a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőhöz (NEAK) kerülnek, azonban a hvg.hu észrevette, hogy a második elfogadásakor a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetirodához kerülnek a szenzitív információk. Ezen lehetőség elfogadásakor tehát

hozzájárulunk ahhoz, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda megkereshessen minket, például véleménykérés és tájékoztatás céljából.

A lap tapasztalata szerint a regisztrációt végig lehet vinni úgy is, ha csak a NEAK-nak adjuk meg az adatainkat, ám ez nem minden esetben van így: volt olyan próbálkozás is, mikor a regisztráció csak a második adatvédelmi szabályzat elfogadásával lett érvényes.

Az adatokat egyébként a nemzeti választási rendszert is üzemeltető IdomSoft Zrt. kezeli.

Aki nem szeretné, hogy Rogán Antalék megkeressék, az a Miniszterelnöki Kabinetirodához fordulhat emailben vagy postai úton.

(hvg.hu nyomán)

Valódi Hírek