Áll a bál az USA-ban: Mike Pence és Trump nyíltan szembement egymással a választási eredmények elfogadása előtt

Az alelnök elismerte, amit a távozó elnök soha nem akar elismerni: a vereséget.

Szerdán az Egyesült Államokban megkezdődött az elnökválasztás szentesítésének utolsó szakasza: a Kongresszus két házában összeülnek az elektorok, hogy összeszámolják a decemberben leadott elektori voksokat.

A távozó Donald Trump elnök azonban nemrég többek közt a Twitter-odalán is arra utalt, hogy az alelnök Mike Pence-nek hatalmában áll az, hogy ne ismerje el az elektorok szavazatait, azaz hogy ne hirdesse ki Joe Biden megválasztott elnök győzelmét.

Pence azonban néhány órával ezelőtt eddig példátlannak számító lépésre szánta el magát, és a kongresszusi ülés előtt nem sokkal egy, az ugyancsak a Twitteren közzétett nyílt levelében szembefordult Trumppal.

Az alelnök ebben azt írta, ma az 59. alkalommal kerül sor arra, hogy az amerikai kongresszus együttes ülésen számolja meg a leadott elektori voksokat, és ő alkotmányi kötelességénél fogva, alelnökként és a szenátus elnökeként el fogja fogadni az eredményt.

Pence szerint azok a képviselők, akiknek kételyei merülnek fel a választás tisztaságával kapcsolatban, törvény adta joguknál fogva kérhetik az eredmények felülvizsgálatát, és ez meg is fog történni: a csalásra utaló bizonyítékokat bemutatják és a szenátus, illetve a képviselők előtt megvizsgálják.

Abban az esetben viszont, ha nem bizonyosodik be egyértelműen, hogy valóban csalás történt a választáson, az alelnök feladata kimerül abban, hogy levezeti az ülést – írta Pence.

Hozzátette, annak ellenére, hogy sokak szerint alelnökként hatalmában áll az egyes elektori szavazatok elfogadása vagy elutasítása, ez valójában nincs így.

„Az alapítóink szkeptikusak voltak azzal kapcsolatban, hogy egy kézben összpontosítsuk a hatalmat, ezért hoztak létre egy olyan alkotmányt, ami a fékek és egyensúlyok rendszerére épül,

ezért az, hogy az alelnököt felhatalmazzák azzal a joggal, hogy egyedül döntse el, melyik elektori szavazatokat lehet elfogadni, szembemenne ezzel a felfogással”

– írta Pence, aki levele végén ígéretet tett arra, hogy megvédi az amerikai alkotmányt és meghallgatja a szenátorok és képviselők ellenvetéseit, megszámolják az elektori voksokat és kihirdetik a megválasztott elnököt.

Mindeközben Washington D.C.-ben Trump hívei demonstrációt tartottak, amelyen maga Donald Trump is részt vett és beszédet is mondott. Ebben Trump felszólalt az általa gyengének minősített republikánusok ellen, és azzal fenyegetőzött, hogy ezentúl ezzel fogja megbélyegezni őket.

Trump azt mondta,

„a republikánusok folyamatosan hátrakötözött kézzel harcolnak, pedig keményebben kéne küzdeni, és Mike Pence alelnöknek kell beavatkoznia, ha nem akarja, hogy a mai egy szomorú nap legyen az ország életében”.

A távozó elnök ismét ígéretet tett arra, hogy bebizonyítja, Joe Bident csalás útján választották meg elnöknek, és köszönetet mondott azoknak a „harcosoknak”, akik támogatják őt ebben. Trump azt is kijelentette,

soha nem fogja feladni, és soha nem ismeri el a vereséget.

Frissítés: Trump beszéde után elszabadultak az indulatok a fővárosban, a demonstráció ugyanis erőszakba fulladt, amikor a tüntetők rendőrökre támadtak és betörtek Capitoliumba, amit emiatt lezártak és két épületet is evakuáltak körülötte.

Trump támogatói megrohamozták a törvényhozás épületet, ablakokat törtek be és összecsaptak a rendőrökkel.

Bővebben erről itt:

FRISS: Donald Trump rajongói betörtek a washingtoni Capitoliumba, nem fogadják el az eredményt (+videók)

.

(hvg/telex nyomán)

Valódi Hírek