A debreceni szülészeten betiltják a választott szülész rendszerét, hogy elkerüljék a hálapénzt

A szülészet dolgozói egyöntetűen hozták meg a döntést.

A debreceni Szülészeti Klinika munkatársai a kedden megjelent közleményükben jelentették be, hogy

2021. január 1-től megszüntetik a „fogadott” orvos és szülésznő rendszerét addig, amíg azt tiszta pénzügyi viszonyok között nem lehet folytatni.

Mint írják: a hálapénz kivezetését az debreceni Szülészeti Klinika vezetése és minden munkatársa különösen fontosnak tartja, ezért több változást is elindítanak a mindennapi egészségügyi működésüket illetően.

Hangsúlyozták, nem a Szülészeti Klinika, a debreceni Klinikai Központ vagy a Debreceni Egyetem vezetésének az utasításáról,

hanem a debreceni Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika kollektívájának egyöntetű döntéséről van szó.

„Minden változásra azonnal reagálunk a továbbiakban is, és amint átlátható és tiszta, a hálapénz gyanúját sem feltételező rendszer alakul ki, úgy természetesen ismét lehetőséget teremtünk a választott orvossal történő szülésre.

Egyúttal minden várandóst biztosítunk arról, hogy ellátása a legmagasabb szakmai színvonalon és odafigyeléssel fog történni” – olvasható a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Facebook-oldalán.

Tisztelt Várandósok!
A hálapénz kivezetését az debreceni Szülészeti Klinika vezetése és minden munkatársa különösen…

Posted by Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika on Tuesday, 5 January 2021

Mint ismert, január elsején lépett hatályba az az új rendelet, amely szerint akár egy év börtönnel is büntethető az az egészségügyi dolgozó, aki hálapénzt fogad el a betegektől. Az viszont egyelőre nem ismert, hogy az ún. hálapénzrazzia hogyan fog működni a kórházakban.

A Magyar Orvosi Kamara ezért december közepén tett javaslatot arra vonatkozóan, hogy a kismamák szerződést köthessenek az állami kórházzal, ahol szülni szeretnének, így megjelölve a közreműködő orvost. Így külön megállapodás esetén lehetne térítést kérni a szülésért, a szerződésben pedig tisztázhatók volnának az extra szolgáltatások is.

(HVG nyomán)

Valódi Hírek