Indul a hálapénzrazzia a kórházakban, de az orvosok nem tudják, mire számíthatnak

Már azelőtt, hogy megkapnák az emelt bér teljes összegét.

Januártól jár az emelt bér az orvosoknak, és ezzel egy időben elkezdik „levadászni” azokat, akik elfogadják a hálapénzt – értesült biztos forrásból a Népszava.

Mint ismert, a kormány a béremeléssel kapcsolatos új egészségügyi törvényben megtiltotta az orvosoknak a vesztegetésnek minősített hálapénz elfogadását. A módosítás a Büntetőtörvénykönyvet is érintette, amely így kimondja, hogy akár egy évig terjedő szabadságvesztésre számíthat az az egészségügyi dolgozó, aki kapja és az a páciens is, aki adja a hálapénzt.

A Népszava úgy tudja, a kormányzat már januártól elkezdené a „vadászatot” a hálapénz-tilalmat megszegőkre, arról viszont, hogy ezt milyen formában tenné egyelőre nincsenek információk, a Belügyminisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztérium sem választolt az ezzel kapcsolatos kérdésekre.

A lap által megkérdezett orvosok elmondták, elképzelésük sincs arról, hogyan tudják az érintetteket ellenőrizni. Egyikük elmondta, visszás érzést kelt benne és kollégáiban az, hogy még azelőtt életbe lép a hálapénz elfogadásnak szigorú szankcionálása, hogy

az emelt bér teljes összegét kifizetnék nekik.

Mindezt úgy, hogy az új törvény gyakorlatilag megtiltja a főállásokon kívüli jövedelemszerzés szinte valamennyi formáját, vagyis sokak számára

az eddig megszerezhető orvosi fizetéseknek csak töredékét biztosítja majd az emelés.

Volt olyan orvos, aki úgy vélekedett, a szankcionálás a lehető legrosszabb pillanatban kezdődik. A járvány időszakában ugyanis sem a betegeknek, sem az orvosoknak nem ez a legfőbb gondja. Ráadásul a covid osztályokon nem jellemző a hálapénz, a más betegséggel küzdők nagy része pedig most el sem jut orvoshoz.

(Népszava nyomán)

Valódi Hírek