WHO: A koronavírus-járvány csak a kezdet volt, ennél sokkal súlyosabbak várnak ránk

A szakértők szerint viszont ezekre közelről sem vagyunk felkészülve.

Michael Ryan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) veszélyhelyzeti igazgatója hétfőn – éppen egy évvel azután, hogy az ENSZ először értesült arról, hogy Kínában terjedni kezdett az új típusú koronavírus-fertőzés – beszélt arról, hogy a világjárvány, ami alapjaiban meghatározta a 2020-as évet, csak egy ébresztő jelzés volt az emberiség számára.

„Ez a fertőzés elképesztő sebességgel terjedt el és a világ minden egyes részét érintette, ám nem jelenti azt, hogy ez volt a legnagyobb világjárvány, amire számíthatunk” – mondta az igazgató, hozzátéve:

„Fel kell készülnünk arra, hogy a jövőben ennél súlyosabb járványok várnak ránk”.

Bruce Aylward, a WHO szakértője elmondta, habár a koronavírus elleni vakcinát rekordsebességgel sikerült kifejleszteni, ez nem jelenti azt, hogy készen állunk egy, a koronavírusnál súlyosabb járványra. Elmondása szerint ugyanis számtalan ország a pandémia második és harmadik hullámát sem tudta megfelelően kezelni.

Korábban hasonlóról beszélt Jakab Ferenc, a pécsi virológuscsoport vezetője is, aki elmondta, a mostani járvány egyfajta főpróba volt a világ számára, és a következő években újabb és újabb, állati eredetű kórokozók fognak megjelenni az emberek között. Jakab szerint ugyanis a globális turizmus korszakában elkerülhetetlen, hogy egy ilyen fertőzés szerte a világon elterjedjen.

A virológus úgy vélekedett,

szakértők évek óta figyelmeztetnek a súlyos, állati eredetű járványokra, amelyek a természet pusztításának következményei.

A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint kedd reggeli adatai szerint világszerte már 81 260 603-ra emelkedett a koronavírus-fertőzöttek, és több mint 1,7 millióan haltak bele a betegségbe, amely 191 országban és régióban van jelen.

(France24.com/444.hu nyomán)

Valódi Hírek