Dr. Falus Ferenc: A beoltottak is képesek megfertőződni koronavírussal, tüneteik viszont nem lesznek

A volt országos tiszti főorvos szerint viszont pozitív, hogy az oltásnak még enyhe tünetei sincsenek.

Dr. Falus Ferenc, volt országos tiszti főorvos az ATV Start című műsorában beszélt arról, hogy a Nagy-Britanniában karácsony előtt néhány nappal megjelent agresszívebb koronavírus-mutáció elsősorban azért kelt aggodalmat, mert még nem lehet sokat tudni róla.

Az viszont szerinte is biztosnak tűnik, hogy ez a vírusvariáns is enyhe tünetekkel fertőzi meg az emberek 80 százalékát, és csak a maradék 20 százaléknál jelentkezhetnek kórházi ellátást igénylő tünetek. Falus úgy vélekedett, az eddigi tapasztalatok szerint ez a vírusfajta is érzékeny a vakcinára.

Az egykori tiszti főorvos elmondta, az Orbán-kormány teljesítményét

arról lehet majd lemérni, hogy januárra mekkora lesz az átoltottság, hiszen a hazai számokat össze lehet majd hasonlítani a külföldi adatokkal.

Falus szerint ugyanakkor az mindenképpen pozitív, hogy az eddigi információk szerint a vakcinákon nem kell változtatni, hiszen azok, akiket beoltottak a Pfizer/BioNtech ellenszerével, nem tapasztaltak mellékhatásokat és még enyhe tünetekről sem számoltak be.

„Úgyhogy mindenki számára nagyon fontos lenne, hogy ha hozzájut bármelyik védőoltáshoz, azt minél előbb fogadja el, mert a védőoltások közül bármelyiknek sokkal-sokkal kisebb a kockázata, mint ennek a csúnya koronavírus-megbetegedésnek” – vélekedett dr. Falus.

A tiszti főorvos szerint a jelek szerint Magyarország is követi azt az uniós megállapodást, hogy elsőként az egészségügyi dolgozókat oltják be, majd őket követik a szociális otthonokban dolgozók és lakók, majd a kritikus infrastruktúrában lévők, és csak ezt követően kerül sor a társadalom szélesebb rétegeire. Úgy vélte, a jelenlegi ütemben nyár végéig biztosan el fog tartani az oltási program.

Dr. Falus kiemelte,

azok is képesek megfertőződni a vírussal és a fertőzést továbbadni, akiket beoltanak az ellenszerrel, de ők nem betegszenek meg.

Tehát a jövő évben végig szükség lesz arra, hogy vigyázzunk egymásra, maszkot hordjunk és távolságot tartsunk” – magyarázta a volt tiszti főorvos, aki szerint az is kérdéses, hogy akiket most beoltanak, azokat mikor kell még egyszer újraoltani.

Elmondta azt is, számításai szerint eddig kb. két millióan estek át a fertőzésen Magyarországon, ezért kb. 3 millió embert kell beoltani.

A teljes adást itt lehet visszanézni:

Valódi Hírek