Koronavírus: Újabb mutáció jelent meg Nagy-Britanniában, ami az eddigieknél is gyorsabban terjed

Ez a variáns Dél-Afrikában fejlődhetett ki.

Matt Hanckock, brit egészségügyi miniszter a szerda délután tartott sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Nagy-Britanniában két olyan fertőzött beteget találtak, akiknél a koronavírus dél-afrikai mutációját diagnosztizálták. Mindkét azonosított fertőzött az elmúlt hetekben tért haza Dél-Afrikából.

A dél-afrikai és brit virológusok állítása szerint

az ország nagy részében dominánssá vált vírusmutáció annál is gyorsabban terjed, mint, ami nemrég megjelent Anglia egyes részein,

és amely miatt több ország – többek közt Magyarország is – korlátozta a légi és vasutas közlekedést az Egyesült Királyságba.

Nagy-Britanniában ezért korlátozzák a két ország közötti közlekedést, és mindenkit, aki az elmúlt időszakban Dél-Afrikában járt arra kértek, hogy azonnal vonuljon karanténba – írja a BBC.

Susan Hopkins, közegészségügyi szakember szerint a két mutáció mutat hasonló jegyeket, de eltérő módon fejlődtek. Az viszont közös bennük, hogy

gyorsabban és hatékonyabban fertőznek, mint a koronavírus eddig ismert variánsai.

Hopkins elmondta, bíznak abban, hogy a most bevezetett utazási korlátozásokkal ellenőrzés alá tudják vonni az újonnan felfedezett mutáció terjedését.

(BBC/Telex nyomán)

(Kiemelt kép: MTI/AP pool/Kirsty Wigglesworth)