A „Magyarország már nem demokrácia” című írás lett az idei legolvasottabb a Politicón azok közül, amelyek nem a koronavírussal foglalkoznak

Hírünk Európában.

A „Magyarország már nem demokrácia” című májusi cikk lett 2020-ban a legolvasottabb nem koronavírus témájú írás a Politico európai kiadásában.

A lap hétfőn tette közzé a 20 legolvasottabb idei cikkének listáját, amelyen, ahogy az várható volt, a koronavírus témájú írásokból van a legtöbb. A 6. helyen (5 koronavírusról szóló cikk után) van viszont a Magyarországgal foglalkozó cikk, ez a Freedom House nevű civil szervezet éves jelentését mutatja be.

A „Magyarország már nem demokrácia” című írás azt fejtegeti, hogy Magyarország 2019-ben átcsúszott a félig szilárd demokráciák sorából a hibrid rendszerek közé.

A Freedom House azt vizsgálta, hogy a posztszovjet térség és az egykori keleti blokk országaiban mennyire érvényesülnek a demokrácia alapelvei.

A jelentés szerint a hibrid rezsimekben ugyan vannak választások, de

a demokratikus intézmények törékenyek, ezért alapvető kihívások elé állítják a politikai és polgári szabadságjogokat.

Az öt kategóriából a hibrid rezsimek tartoznak a középsőbe, többek közt Ukrajna, Moldova, Albánia, Szerbia és Grúzia van még velünk ebben a csoportban.

Csehország, Szlovénia, Szlovákia a szilárd demokráciák közé tartozik, félig szilárd demokrácia besorolást kapott Lengyelország, Horvátország, Románia, Bulgária. Magyarország mögött demokrácia tekintetében Örményország végzett mint félig szilárd autoriter állam, teljesen szilárd autoriter állam pedig Oroszország.

A 29 vizsgált országból mindössze tízben van demokrácia, tízben hibrid rezsim, kilencben pedig autoriter berendezkedés. Tíz év alatt háromszorosára nőtt a hibrid rezsimek száma, a demokráciáké pedig harmadára csökkent.

(Politico/Telex nyomán)

(kiemelt kép: TASR)

Valódi Hírek