Polt Péter: Úgy döntöttem, hogy boldog leszek, mert az nagyon egészséges (+videó)

Karácsonyi üdvözlet legfőbb ügyész módra.

Polt Péter legfőbb ügyész karácsonyi videóban mondott köszönetet mond az ügyészségi dolgozók idei munkájáért.

Villon Ellentétek balladájának soraival indítja a videót a főügyész: “Nem biztos, csak a kétes szememnek, s ami világos, mint a nap: titok”. Ilyen ellentétpárok sora jellemezte az egész idei évet szerinte.

Kiemelte, hogy nem volt egyszerű dolguk, hiszen a 2020 válságos, bezárkózó, bizonytalan év volt. “2020 olyan kihívások elé állította az egész világot és benne Magyarországot, amilyenekkel évtizedek óta nem kellett szembenéznie” — mondta.

Hozzátette, hogy az ügyészség a tavaszi első hullám óta a járványhelyzethez igazodva működik, de ez nem törte meg a mindennapos munka lendületét: biztosították a magyar igazságszolgáltatás kulcsszereplőjének akadálytalan működését. A munkatársak harmada jelenleg is távmunkában dolgozik.

A legfőbb ügyész elmondta, hogy őket sem kerülte el a koronavírus:

186 munkatárs fertőződött meg, és haláleset is előfordult,

bár a részletekre nem tért ki Polt.

A büntetőeljárásokban megnőtt a személyes jelenlétet nem igénylő eljárási formák, különösen a büntetővégzések alkalmazása. A büntetővégzés meghozatalának feltételeit a veszélyhelyzettel és a járványügyi készültséggel kapcsolatos rendelkezések jelentősen kibővítették — mondta el Polt Péter.

A tavaszi teljes leállást követően a bíróságok az év utolsó szakaszában érezhetően igyekeznek behozni a lemaradásaikat — tette hozzá.

A videóból kiderült, hogy 2020-ban az ügyészség kommunikációja is megújult, lettek közösségimédia-oldalaik és youtube.csatornájuk. Beszélt a béremelésről is, amely 12%-os volt idén, és minden kolléga részesült belőle.

A legfőbb ügyész Voltaire szavaival zárja a videót:

“Úgy döntöttem, hogy boldog leszek, mert az nagyon egészséges.”

A teljes videót itt tudod végignézni: