Hatalmasat kaszált Szijjártó Péter luxusjachtos barátja a közbeszerzéseken

Szíjj László hatból négy tendert vitt el.

A Magyar Közút 2024-ig, azaz a választások utánig biztosíthat munkát Szíjj László cégének, a Duna Aszfaltnak – írja a hvg.hu.

A cég az útkarbantartási és felújítási munkálatokra közbeszerzésen választja ki a vállalkozóit. Ennek két fordulója van: először egy nagyobb, nyílt tendert írnak ki, amelyre bárki jelentkezhet, majd az innen kiválasztott cégeket egymást közt ismét megversenyeztetik minden egyes megbízásért.

A Magyar Közút legutóbbi közbeszerzésén december elején hirdetett nyertest. A vállalat a következő években

393,699 milliárd forintot

szán útfelújításokra az ország hat régiójában. A hat meghirdetett tenderből 4-et a Duna Aszfalt nyert el 269,373 milliárd forint értékben.

Szíjj László cége a korábbi tendereken is sikeres volt, de legutóbb csak két megbízást nyert el, a vállalat viszont így sem volt veszteséges: 2019-ben 24,3 milliárd forint nyereséget termelt, bevétele megközelítette a 160 milliárdot.

A közbeszerzések a következőképpen alakultak:

  • Az Észak-Alföldi régió nyertesei: Duna Aszfalt Zrt., KE-VÍZ21 Zrt., Zemplénkő Kft., Strabag Kft. – 62,163 milliárd forint
  • A Dél-Alföldi régió nyertesei: Duna Aszfalt Zrt., Strabag Kft., Soltút Kft. – 62,163 milliárd forint
  • A Közép-Dunántúli, Közép-Magyarországi régió nyertesei: Duna Aszfalt Zrt., Colas Zrt., Soltút Kft. – 82,884 milliárd forint
  • A Nyugat-Dunántúli régió nyertesei: Duna Aszfalt Zrt., Strabag Kft., Colas Zrt. – 62,163 milliárd forint
  • Az Észak-Magyarországi régió nyertesei: Colas Zrt., Swietelsky Kft., HE-DO Kft. – 62,163 milliárd forint
  • A Dél-Dunántúli régió nyertesei: Strabag Kft., EuroAszfalt Kft., Soltút Kft. – 62,163 milliárd forint

A tenderek által lefedett időszak 2020–2024, tehát a kivitelezés a választások utánig fog tartani, azaz egy esetleges kormányváltáskor ugyanezek a kormányközeli cégek versenghetnek majd egymás között a munkákért.

Szíjj László amellett hogy cégével az állami közbeszerzések kedvence, van egy luxusjachtja is, amelyen idén nyáron Szijjártó Péter és családja is nyaralt néhány napot.

(hvg.hu nyomán)

Valódi Hírek