Szijjártó Péter: Nagyon furcsa, hogy éppen a Fidesz ellen folyik boszorkányüldözés a Néppártban

Szerinte a Néppártban kivágták a hisztit.

„Én nagyon furcsának tartom azt, hogy ha egy pártcsalád – jelesül az Európai Néppárt – a legsikeresebb pártjával szemben hajt végre boszorkányüldözést” – erről beszélt Szijjártó Péter külügyminiszter az ATV Híradójának.

„Ha az Európai Néppártban a testvérpártjaink hozzánk hasonló, vagy minket csak megközelítő teljesítményt nyújtottak volna a legutóbbi EP-választáson, akkor az Európai Néppárt sokkal erősebb csoport lenne és nem szorulna a Zöldek meg a szocialisták támogatására” – fogalmazott a külügyminiszter.

Szijjártó azt is furcsának tartotta, hogy egy parlamenti frakció – még ha az Európai Parlamentben van is – az egyik legjobban teljesítő képviselőjétől, azaz Deutsch Tamástól vonja meg a képviseletre vonatkozó jogokat.

Ha minden európai parlamenti képviselő, vagy minden EPP-s képviselő, hogy a saját házunk táján söpörgessünk, úgy dolgozna, mint Deutsch Tamás, akkor lehet, hogy az EPP jobb teljesítményt nyújtana az Európai Parlamentben” – vélekedett a miniszter.

Amikor az Európai Néppárt elnöke az egyik náci főideológust hozta párhuzamba Magyarországgal, a magyar miniszterelnökkel,

amikor 10 éven keresztül folyamatosan antiszemitázós, diktatúrázós, autoriterezős vádakkal kell nap mint nap szembesülnünk, akkor elvárják tőlünk, hogy ehhez jó képet vágjunk.

Amikor pedig ők szembesülnek valamifajta kellemetlen nyilatkozattal, akkor azt azonnal inzultusként kezelik és kivágják a hisztit. Azt gondolom, érdemes lenne egyenlő mércével mérni” – mondta Szijjártó Péter, aki szerint azoknak is érdemes lenne megadni a tisztetelet, akik elmúlt időszakban csak diktatúraként és totalitárius rendszerként utaltak egy olyan demokratikus rendszerre, amelyben a kormányzati berendezkedés az emberek döntésén alapul.

Mint ismert, az Európai Néppárt (EPP) frakciója szerda este 133-6 arányban megszavazta, hogy szankcionálják Deutsch Tamás fideszes képviselőt egy korábbi kijelentése miatt, amelyben Manfred Weber néppárti frakcióvezetőt gestapós tiszthez hasonlította.

A döntés értelmében Deutsch Tamás

  • az Európai Néppárt nevében nem kaphat majd felszólalási időt a plenáris üléseken,
  • nem viselhet a párthoz tartozó parlamenti tisztségeket,
  • illetve jelentések sem fűződhetnek a nevéhez az EPP égisze alatt.

Deutsch ezzel kapcsolatban úgy vélekedett: a Néppártban a józanész győzött, amikor a kizárás helyett a jogfosztás mellett döntöttek a képviselőtársai.

(atv.hu nyomán)

Valódi Hírek