Friss: Megszólalt Deutsch Tamás a néppárti jogfosztásról

Szerinte a józan ész győzedelmeskedett.

Mi is megírtuk, az Európai Néppárt (EPP) frakciója szerda este 133-6 arányban megszavazta, hogy szankcionálják Deutsch Tamás fideszes képviselőt egy korábbi kijelentése miatt, amelyben Manfred Weber néppárti frakcióvezetőt gestapós tiszthez hasonlította.

A döntés értelmében Deutsch Tamás

  • az Európai Néppárt nevében nem kaphat majd felszólalási időt a plenáris üléseken,
  • nem viselhet a párthoz tartozó parlamenti tisztségeket,
  • illetve jelentések sem fűződhetnek a nevéhez az EPP égisze alatt.

A képviselő az ülés után Brüsszelben magyar újságíróknak elmondta, a frakció elnöksége már az ülés előtt döntött arról, hogy nem veszi naprendjére Othmar Karas osztrák képviselő kizárásra irányuló javaslatáról szóló szavazást. Tájékoztatása szerint az ülésen és azt megelőzően

hat alkalommal a lehető legszélesebb nyilvánosság előtt kért bocsánatot

a magukat megsértettnek érző képviselőtársaitól.

Hangsúlyozta: a néppárt ellenfeleinek és rosszakaróinak előzetes reményeivel ellentétben a frakciótanácskozás nyugodt, higgadt és józan hangnemben zajlott. A kiegyensúlyozott eszmecsere ismételten megmutatta, hogy

az Európai Néppártban a koronavírus-járvány idején is a józan ész győzedelmeskedik,

ugyanis a pártcsaládon belüli ilyen időszakban nincs helye a véleménykülönbségeket erősítő politikai vitáknak – húzta alá.

Kiemelte: a magyar néppárti képviselők

tudomásul veszik a frakció döntését, és készek követni az abban foglaltakat.

Azzal összefüggésben, hogy a határozat felszólította a néppártot, hozzon végleges döntést a Fidesz tagságáról, Deutsch kijelentette: a magyar delegáció tagjai pozitív fejleményként értékelik a határozott fellépést, ugyanis maguk is régóta szorgalmazzák ezt.

Emlékeztetett: az EPP politikai közgyűlése 2019 márciusában a néppárt elnöksége és a Fidesz megegyezése alapján döntött a Fidesz tagságának felfüggesztéséről a párt kritikus álláspontja és a pártcsalád alapvető értékeinek állítólagos megsértése miatt. A néppárt illetékesei levették az asztalukról és azóta fiókukban tartják az ügyet – mondta.

A magyar képviselők érdemi egyeztetést szorgalmaznak a „komoly politikai, stratégiai véleménykülönbségeket jelentő kérdésekben”, hogy a Fidesz és a néppárt is dönteni tudjon arról, közösen kívánják-e folytatni politikai pályafutásukat, vagy az eddigi együttműködésük megváltoztatása mellett döntenek – idézi Deutsch Tamást azt MTI.

(via MTI)

Valódi Hírek