Másfél év felfüggesztett börtönt kért Fekete-Győr Andrásra Polt ügyészsége

A Momentum elnöke nem ismerte be bűnösségét.

1 év 6 hónap, 3 évre felfüggesztett börtönbüntetést indítványozott az ügyészség Fekete-Győr Andrásra, a Momentum elnökére, aki a vád szerint 2018-ban hivatalos személy elleni erőszakot követett el, amikor füstgránátot dobott a rendőrökre egy tüntetésen. Fekete-Győr szerint ő nem követett el bűncselekményt.

Az ügyben csütörtökön tartották az előzetes tárgyalást a Pesti Kerületi Bíróságon.

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke és Szarvas Koppány Bendegúz ellen hivatalos személy elleni erőszak miatt emelt vádat az ügyészség, mivel egy 2018 decemberi tüntetésen Fekete-Győr egy füstgránátot dobott két rendőrsorfal közé, miután a rendőrök felszólítás nélkül könnygázt lőttek az emberek arcába.

Az ügyészség még szeptemberben indítványozta, hogy tárgyalás nélkül, büntetővégzéssel szabjon ki a bíróság 1 év és 6 hónap, 3 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztést Fekete-Győrre.

Ezt megfellebbezték, ezért tartották meg csütörtökön előzetes tárgyalást.

„Nem ismerem be azt a bűncselekményt, amit az ügyészség előterjesztett. Minden tettemért vállalom a felelősséget” – mondta a Momentum elnöke a bírónő kérdésére.

Fekete-Győr ügyvédje tanúk személyes meghallgatását indítványozta.

Ezenkívül több tanú vallomásának kizárását is kérte, amit a furcsa kihallgatási körülményekkel indokolt. Példaként említette, hogy van olyan tanú, akit egy órán keresztül hallgatnak ki, míg a többieket félóráig, noha hasonló tartalmú nyilatkozatot tettek.

Ha viszont a bíróság nem zárja ki az ő vallomásukat, akkor azt indítványozza, hogy az összes tanút hallgassa ki a bíróság.

Az ügyész erre reagálva azt mondta, hogy a nyomozó ügyészség a szabályoknak megfelelően járt el a kihallgatások során. A bírónő elmondta: inkább megidézi a tanúkat, minthogy kizárja őket.

Fekete-Győr nem ismerte be bűnösségét, így az első rendes tárgyalást januárban tartják.

(HVG nyomán)

(kiemelt kép: Trenka Attila / Index)

Valódi Hírek