Kiderült: Évekre börtönbe küldhetik Bige Lászlót a több százmillió forintos vesztegetés miatt

Az ügyészség szerint 800 millió forintnyi kenőpénzt fogadott el a nyíregyházi vállalkozó.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség kezdeményezte Bige László, Magyarország egyik leggazdagabb vállalkozójának letartóztatását. Az ügyészség nem nevesítette Bigét, közleményükben csupán arról írtak, hogy egy nyíregyházi vállalkozót gyanúsítanak azzal, hogy

800 millió forintnyi vesztegetési pénzt fogadott el.

Az ügyészség szerint a vállalkozó emellett közel 2 milliárd forintos kárt okozott saját cégének.

A bűncselekmény öt és tíz év közti szabadságvesztést vonhat maga után.

A vádhatóság közleménye alapján fennáll az esély, hogy a gyanúsított szabadlábon külföldre szökjön, így elrejtőzve a hatóságok elől. Úgy látják, arra is van esély, hogy a vállalkozó befolyásolja a vele munkakapcsolatban lévő kollégáit a vallomástételben.

A közleményben arról is írnak, hogy a vállalkozó ellen már egy korábbi, hasonló büntetőeljárás is zajlik jelenleg. A másik esetben

135 milliós vesztegetés elfogadásával gyanúsítják Bigét,

abban az esetben viszont felfüggesztett börtönbüntetés lehet az eljárás vége.

A jelenlegi ügyről azt írta az ügyészség, hogy a gyanúsított egyik vállalkozása 2018 előtt mezőgazdasági termékeket állított elő nagy mennyiségben, majd ezek egy részét valótlanul hibásnak minősítve alacsonyabb áron értékesítette a kereskedőknek.

Ezek közül az egyik cég Bige érdekeltségébe tartozott. Mindezek után a kereskedők a piacinak megfelelő áron adták tovább a felhasználóknak a termékeket, így téve szert nagy nyereségre.

A vállalkozó megállapodást kötött a kereskedőkkel, hogy a selejtesnek minősített termékek továbbértékesítéséből befolyt összeg egy részét készpénzben visszakapja.

Bige Lászlót a rendőrség kedden vette őrizetbe, majd kihallgatta különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének, hamis magánokirat felhasználásának vétségének, illetve önálló intézkedésre jogosult személy által üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának gyanúja miatt.

A Bige tulajdonában álló Nitrogénművek Zrt. közleményt írt a rendőri intézkedés után. Ebben kifejezték, hogy egy korábbi bűncselekmény gyanúja miatt állították elő a vállalkozót. 2017 novemberében házkutatást tartott a rendőrség a cég székhelyén, illetve a cégcsoporthoz tartozó, NZRT-TRADE Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. székhelyén. Azt írták,

az ügyészség célja Bige László hírnevének csorbítása és megfélemlítése.

Bige László Szakonyi Péter leggazdagabb magyarokat tartalmazó listáján a 10. helyen szerepel, összvagyonát 112 milliárd forintra becsülik. A Nitrogénművek Zrt. fő profiljába az ammónia és műtrágyagyártás tartozik, a Forbes listáján pedig a 13. helyen áll a legértékesebb cégek közt.

Az ügyészség már tavaly tavasszal kérte a vállalkozó előzetes letartóztatásba helyezését, akkor azonban más ügy miatt. Akkor a vállalkozót két napig fogva tartották, hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt. Az eset kivizsgálása után az előzetes letartóztatás elrendelését a Nyíregyházi Járásbíróságon nem tartották megalapozottnak.

(24.hu nyomán)

Valódi Hírek