Pintérék önkéntes munkára toborozzák a Belügyminisztérium dolgozóit: nincs, aki ellássa a kórházak adminisztrációját

Ingyen, túlórában.

Új feladatokat kapnak a dolgozók a Pintér Sándor vezette Belügyminisztériumban. Az alkalmazottaknak a jövőben

a koronavírussal kapcsolatos adminisztratív feladatokat kellene ellátniuk túlórában, pluszjuttatás nélkül.

Az Átlátszó szerint az új feladatokat elvállaló Belügyminisztérium már két másik minisztérium segítségére szorul, mert a dolgozók kapacitásuk végén járnak, emiatt már nem képesek ellátni a felmerülő többletfeladatokat.

Ennek a legfőbb oka az, hogy az Országos Kórházi Főigazgatóságot – amely korábban a Kásler Miklós vezette Emberi Erőforrások Minisztériuma alá tartozott – átvette a BM, amelynek dolgozói azóta jelentős többletterhelésnek vannak kitéve.

Emiatt a minisztérium december 1-je és január 15-e között önkénteseket keres a saját, valamint az EMMI és az Innovációs és Technológiai Minisztérium munkatársai között.

Ebben az időszakban fog megszűnni az Állami Egészségügyi Ellátó Központ is, amely január 1-jén beolvad az Országos Kórházi Főigazgatóságba, tovább nehezítve a BM dolgozóinak feladatát. Az OKFŐ tevékenységébe az állami egészségügyi ellátórendszer működtetése fog tartozni, valamint az ehhez kapcsolódó közbeszerzések irányítását is a főigazgatóság fogja végezni.

Az Átlátszó szerint kérdéses, hogy miért volt szükség az egyébként szakmailag arra, hogy az EMMI egészségügyi tárcájának portfóliójába illő OKFŐ-t a Belügyminisztériumhoz csatolják, ha

a munkák teljesítéséhez más minisztériumokból – például az EMMI-ből – kell dolgozókat átcsoportosítani.

Az önkéntes munka a koronavírussal kapcsolatos, alapos tudást igényel a jelentkezőktől, akiknek ismerniük kell a járvánnyal kapcsolatos eljárásrendet, a járványkórházak adatait és a lélegeztetőgépekkel, valamint a védőfelszerelésekkel kapcsolatos információkat.

Az ügyeleti szolgálat során az önkénteseknek összefoglalókat kell készíteni a nap végén beérkező adatok, kivonatok alapján. A munkavállalók két 12 órás műszak közül választhatnak, lehetővé téve a nappali, illetve az éjszakai munkavégzést is.

Az önkéntesek feladata lenne az is, hogy az operatív törzs naponta meghozott rendelkezéseit nyomon kövessék. Emellett az információk továbbításához is hozzá kell járulniuk, valamint a szociális és a köznevelési intézmények napi jelentéseiről összefoglalót kell készíteniük. Illetve az állami egészségügyi tartalék készletnyilvántartásra vonatkozó adatokat az ügyeleti központ vezetőjének kell továbbítaniuk.

(Átlátszó nyomán)

Valódi Hírek