Megmenekülhet Deutsch Tamás a kizárás elől: A németek a szavazás elhalasztását kérik

Kerülnék a feszültséget.

Az Európai Néppárt CDU-s képviselőcsoportja a Deutsch Tamás kizárásáról szóló szavazás elhalasztását kérheti szerdán – értesült az Euronews. A lap értesülései szerint a 23 EP-képviselőből álló német delegáció kedden reggel ülésezett, az egyik téma pedig Deutsch kizárásának ügye volt.

Daniel Caspary, a német néppárti képviselőcsoport vezetője az ülést követően a Süddeutsche Zeitungnak adott nyilatkozatában pedig arról beszélt, hogy a német delegáció inkább elhalasztaná Deutsch kizárását. Caspaery úgy vélekedett, hogy nem kell azonnal az érzelmekre alapozva döntéseket hozni, és 2021 elején további megbeszéléseket kellene folytatni az ügyben.

Az Euronews brüsszeli forrásaira hivatkozva azt írja,

a halasztáskérés egyenesen Berlinből érkezett,

a németek ugyanis elkerülnének egy újabb konfliktust, ami veszélybe sodorná az uniós elnökség eredményeit, így többek közt a helyreállítási csomag ratifikálást és az egyébként is törékeny Brexit-tárgyalásokat.

A német delegáció viszont nem tudja egyedüliként blokkolni Deutsch kizárását a Néppártból – még úgy sem, hogy a CDU és a bajor CSU a frakció legtöbb, összesen 29 képviselőjét adja. A szerda esti frakcióülésre tervezett szavazást viszont csak abban az esetben lehet elindítani, ha biztos többség lesz mögötte. Ez pedig a németek hezitálása miatt most erősen kétséges.

Mint ismert, Deutsch kizárását azért kezdeményezte mintegy harminc képviselőtársa, mert gestapós és ávós módszernek nevezte, ahogyan Manfred Weber frakcióvezető beszélt az Orbán-kormány vétófenyegetéséről.

A fideszes EP-képviselő az elmúlt hetekben kétszer is bocsánatot kért állításai miatt Manfred Webertől. A Fidesz viszont azzal fenyegetőzött, ha Deutschnak mennie kell, ők is követni fogják. A lengyel és a finn delegáció azonban már hét elején leszögezte, nem tolerálják a gestapózást és támogatják Deutsch kizárását a Néppártból.

(Euronews nyomán)

Valódi Hírek