Óriáshitelt vett fel a TV2, aminek a tulajdonosi körében biztos lábakra állt Mészáros Lőrinc

Mészáros tulajdonképpen saját magának adott kölcsönt.

Novemberben derült ki, hogy a TV2 Média Csoport Zrt.-ben, 24,2 százalékos részesedést szerzett az IKO hOLDING Kft., ezzel tovább bonyolódott az amúgy sem egyszerű tulajdonosi szerkezet a műsorszolgáltató körül.

A hvg.hu ezzel kapcsolatban vette észre, hogy a tulajdonosváltást követően – amellyel Mészáros Lőrinc még közelebb került a csatornához – 23 milliárd forintos hitel is megjelent a TV2 és műsorgyártója és az IKO céges papírjai között. A lap részletesen foglalkozik az új tulajdonosi körrel és rámutat Mészáros érdekeltségére is.

Mint írják, a TV2 korábban Vida József, Gál József és Nagy Szilvia különböző társaságainak tulajdonában állt. Az IKO megérkezésével viszont a Mészáros cégeiben is érdekelt Paulovics Ágnes is a tulajdonosok közé került. Így a HVG szerint Mészáros az IKO Holdingban részedéssel bíró Status MPE magántőkealap révén jelent meg a cég körül. A Status MPE tulajdonosa ugyanis hiába nem ismert,

a tőkealapot valójában Mészáros cége, a Status Capital Zrt. kezeli.

A tulajdonosváltás idején a cégbírósághoz több záloghitel-szerződés is beérkezett. Ezekből látszik, hogy a tavalyi évben a mindössze 3 milliárd forintnyi nyereséggel bíró két cég (a TV2 8,5, az IKO pedig 14,5 milliárd forintot) összesen

23 milliárd forintnyi kölcsönt vett fel.

A hiteleket az MKB és a Takarékbank adta. Előbbiben Mészárosnak 48 százaléknyi tulajdonrésze van, utóbbinál pedig a TV2-ben érdekelt Vida József az elnök.

Tehát lényegében saját maguknak adtak hitelt,

amely ugyan jogilag nem tiltott, de szigorú szabályokhoz van kötve.

A portál a hitelfelvételhez kapcsolódóan megkereste a két társaságot: az IKO nem reagált a kérdésekre, a TV2 pedig úgy nyilatkozott, hogy a csatorna által felvett kölcsön nem új, csak korábbi hitelek kedvező kivásárlását szolgálják.

(hvg360.hu nyomán)

Kapcsolódó cikkünk:

https://nyugatifeny.hu/2020/12/11/pofatlanul-reklamozzak-a-hatmilliard-forintbol-epult-felcsuti-iskolat-a-tv2-n-video

Valódi Hírek