Varga Mihály kiköhögte: Nagyobb gazdasági visszaesést hoz a koronavírus, mint a 2008-as világválság

Kezdik beadni az embereknek, hogy válság van.

A magyar államadósságkezelés változatlanul stabil, több lábon áll és gördülékenyen működik – jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter hétfőn a tárca YouTube-oldalán közzétett tájékoztatójában.

„Sajnos az egész évet a világjárvány uralta, a gazdaság visszaesése nagyobb, mint a 2008-as pénzügyi válság idején” – kezdte tájékoztatóját Varga. Elmondta: a Gazdaságvédelmi Akcióterv, mely a GDP mintegy 28%-ának megfelelő forrást biztosított, szolgálta azt a célt, hogy a munkahelyeket megőrizzék, és a nehéz helyzetbe került vállalkozásokon segítsenek, továbbá hogy az országot felkészítsék a válság utáni életre.

A kormány most azzal számol, tette hozzá, hogy

a GDP idén 6,4%-kal esik vissza, a hiány pedig a nemzeti össztermék 9%-a körül alakul. A GDP-arányos adósságunk ezzel párhuzamosan várhatóan 80%-ra emelkedik.

A cél továbbra is a költségvetési hiány és az adósság csökkentése. 2021-ben a nettó finanszírozási igény várhatóan 3332 milliárd forint lesz, ezt két forrásból biztosítják:

  • Körülbelül a felét a forintkötvény-piacról, a mostaninál gyakoribb csereaukciókkal, illetve egy új 30 éves zöld forintkötvény kibocsátása is szerepel a tervek között.
  • A lakossági piacról elsősorban a MÁP+ sikerére alapozva vonnának be jelentős forrást.

Ez a 3332 milliárd forint az alábbiakból áll össze:

  • 732 milliárdot tehetnek ki az idei tartalékok, ezen felül 687 milliárd az idei devizakibocsátás felhasználása
  • 1000 milliárd forint lehet a lakossági állománynövekedés.
  • 1600 milliárd forintot pedig a forintkötvény-piacról finanszírozhatunk

„A kormány változatlanul kitart az adósságkezelés eddig követett elvei mellett. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy jövőre a központi költségvetés bruttó hazai termék (GDP) arányos adóssága 3,5 százalékos GDP-növekedéssel számolva már csökkenni fog” – mondta, hozzátéve: mérséklődik az adósság devizaaránya, és a finanszírozásban tovább erősödik a hazai befektetők, mindenekelőtt a lakosság szerepe.

(portfolio.hu nyomán)

 

Valódi Hírek