Gyorsított eljárásban tárgyalná a jogállamisági mechanizmus ügyét az EB a Momentum képviselőinek javaslatára

„Csendes ulti helyett terítse a lapokat a miniszterelnök!”

Donáth Anna és Cseh Katalin Facebook-posztban reagált a magyar kormányfő Angela Merkelékkel kötött kompromisszumára. Szerintük Orbán Viktor „egyszerűen ki akarja bekkelni, el akarja sunnyogni az igazságszolgáltatást a 2022-es választásokig”, ezért felszólítják: kormánya nevében kezdeményezzen megsemmisítési eljárást az Európai Bíróságon.

A Momentum EP-képviselői szerint „az elmúlt napokban született győzelmi jelentések alapja csupán az, hogy neki informálisan, egy semmin nem változtató papírfecnin megígérték: amíg nem születik döntés a megsemmisítésről, addig nem alkalmazzák a jogállamisági rendeletet sem.

A probléma az, hogy egy hatályos jogszabály alkalmazásától nem lehet csak úgy eltekinteni holmi papírfecnik miatt.”

Mint írják, a bíróság a legtöbb indítványban lassan hoz döntést, akár két évig, tehát 2022-ig is elhúzódhat az eljárás. Kivéve, ha az alperes – aki többek közt az Európai Parlament – gyorsított eljárást nem kér.

Ezért a két képviselő közös javaslatára az Európai Parlament a jövő héten dönt is arról, hogy amint Orbán Viktor megsemmisítési eljárást kezdeményez, az gyorsított eljárás keretében legyen tárgyalva.

„Tudjuk, hogy a miniszterelnök azt szeretné, ha ő mondaná meg, mikor van vége a partinak. Az a rossz hírem van számára, hogy nálunk még elég sok ütőkártya maradt.

Álljon bele, miniszterelnök úr! Nézzük meg egy gyorsított eljárásban, ki nyert valójában!”

– zárja írását Donáth.

Ahogy arról Soros György is írt véleménycikkében: A mostani megállapodás értelmében a jogállamisági kitétel életbe lépése akár 2022-ig is kitolódhat, ami Orbánnak nagyon jól jöhet, hiszen ez azt jelentheti, hogy az csak a választások után lép életbe.

CSENDES ULTI HELYETT TERÍTSE A LAPOKAT A MINISZTERELNÖK!

A jogállamisági feltételről szóló rendelet három hét múlva…

Posted by Donáth Anna on Friday, 11 December 2020

(Donáth Anna Facebook oldala nyomán)

Valódi Hírek